Upravo to je srž sudske tužbe koju je pokrenula udruga NOYB (None of Your Business) koja uspješno pravnim sredstvima ruši barijere koje ograničavaju naša prava u zaštiti vlastite privatnosti i osobnih podataka, boreći se protiv (ne)postupanja nadzornih tijela i velikih korporacija.

Po nama, odgovor na pitanje iz naslova je: Da, svakako.

 

Članak 15. GDPR-a daje pravo svakom od nas da besplatno i u svakom trenutku damo zahtjev našem voljenom telekomu da na da KOPIJU napših osobnih podataka koje imaju o nama, zajedno s detaljima s KOJOM svrhom ih zadržavaju, KOJE naše osobne podatke imaju, KOME ih proslijeđuju, na KOJI rok ih čuvaju i zašti, da li nas PROFILIRAJU i KOJA su naša prava u zaštiti naše privatnosti.

A što spada u osobne podatke? Svi podaci o nama putem kojih nas se može identificirati, izravno ili neizravno, i tu svakako spadaju i podaci o lokaciji i kretanju, kao i mrežni identifikatori poput IP adrese.

 

E pa A1 Telekom Austria ne želi davati podatke o lokaciji korisnika svojih usluga, koje ionako koriste u poznatim aktivnostima na sprječavanju širenja koronavirusa, kao niti podatke o IP adresama posjećenih web stranica, potrošenim MB ili GB te vremenu i trajanju posjete pojedinoj web stranici.

Stoga je prethodno spomenuta NOYB organizacija pokrenula tužnu protiv ovog telekom operatora, uvjereni smo da će ishod biti u korist korisnika telekom usluga.

Posebice kada vidimo da A1 Telekom Austria tvrdi da podatke o lokaciji i kretanju mobilnog uređaja ne mogu poistovjetiti s pojedinom osobom i njezinim kretanjem. Ima li ijedan drugi predmet ili uređaj takvu jednoznačnu povezanost s pojedinačnom osobom kao što je to mobilni uređaj?

Mislimo da je u ovom slučaju sve jasno i uvjereni smo u brzi sudski epilog.

 

Cijeli članak možete vidjeti ovdje:

https://noyb.eu/en/a1-where-were-you-none-your-business