Za sada, prema napisima iz medija, aplikacija koja će uskoro u primjenu slijedi Smjernice Europske komisije iz travnja ove godine koje nalažu da ne smije biti prikupljanja osobnih podataka kao što su ime i prezime, geolokacija, podaci o zdravlju, podaci o članovima obitelji, mobilni broj i sl.
 
Aplikacija koristi bluetooth, u svrhu zaštite podataka mobiteli izmjenjuju takozvane ključeve, svi zapisi o ostvarenim kontaktima dva mobitela zabilježeni su isključivo u dva uređaja. Razmjenjuju se ključevi, ne traže se osobni podaci.
 
Kada se netko od korisnika razboli, na dobrovoljnoj bazi je potrebno obavjestiti korisnike, na anonimnoj bazi biste dobili informaciju da ste u određenom razdoblju bili u kontaktu sa zaraženom osobom.
 
Kako kažu iz Ministarstva zdravstva, riječ je o primjeni mogućnosti detektiranja kontakata bluetooth tehnologijom, nema geolokacije, nije uključena mogućnost praćenja, privatni podaci su zaštićeni.
 
I samim time podaci se ne prenose u Sjedinjene američke države, kako to inače čini Whatsapp i tisuće sličnih internetskih platformi.
 
Ako je sve zaista tako kako MInistarstvo zdravstva danas prezentira i kako mediji prenose i ako su razine zaštite sigurnosti sustava i aplikacija na mobilnim uređajima na najvišoj razini (neke EU zemlje su posljednjih mjeseci morale povući slične aplikacije zbog sigurnosnih propusta), tada dajemo podršku za korištenjem STOP COVID-19 aplikacije.
 
Sad svatko od nas ima priliku prepoznati ključne razlike u funkcioniranju ove aplikacije i digitalnog asistenta Andrije koji prikuplja niz osobnih podataka korisnika mobilnog uređaja i šalje ih u Sjedinjene američke države i tko zna na koji još kontinent, u okolnostima kada su prijenosi osobnih podataka iz EU u Sjedinjene američke države dovedeni u stanje nezakonitosti uslijed presude Europskog suda od prije desetak dana, o kojoj smo detaljno izvješćivali.
 
Jedan od članaka iz današnjih medija:
 
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/aplikacija-stop-covid-19-ne-prati-lokacije-vec-je-usmjerena-na-pracenje-kontakata-20200727