Takvoj odredbi nema mjesta u Ugovoru o radu.

Zakonom o radu kao posebnim zakonom propisana su prava radnika vezano uz radni odnos kao i obveze poslodavca, a vezano uz obradu osobnih podataka zaposlenika. Posebno treba uočiti članak 29. Zakona o radu koji propisuje da se osobni podaci radnika smiju prikupljati, obrađivati, koristiti i dostavljati trećim osobama samo ako je to određeno ovim ili drugim zakonom ili ako je to potrebno radi ostvarivanja prava i obveza iz radnog odnosa, odnosno u vezi s radnim odnosom.

Obrada osobnih podataka radnika prvenstveno se temelji na ugovoru o radu koji radnik sklapa sa poslodavcem te na obvezu izvršavanja pravnih obveza voditelja obrade (poslodavca) propisanih posebnim propisima (Zakon o radu, Zakon o mirovinskom osiguranju, Zakon o zaštiti na radu, Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i dr.).

Jasno je da ugovorom o radu ne možemo nametati zaposleniku da ćemo ga, kao poslodavac, moći kad god želimo fotografirati i snimati radi marketinških objava na web stranici i na društvenim mrežama. Jasno je da takva svrha nema nikakve veze s ostvarivanjem prava i obveza iz radnog odnosa temeljem prethodno navedenih zakona, a koje se utvrđuju Ugovorom o radu.

Stoga smo zabrinuti nakon nailaska više slučajeva da poslodavci nude svojim zaposlenicima takve ugovore o radu u kojima ih uvjetuju da moraju dati poslodavcu da ih fotografira ili snima za svrhe marketinga. Radi li se ovdje o jednom odvjetničkom društvu ili o više njih, koja unose takve odredbe u Ugovore o radu, ne znamo.

Ali znamo da jako griješe.

 

Potvrdu prethodno napisanog dobivamo i iz objavljenih stajališta AZOP-a na stranici https://azop.hr/pravni-temelji-za-obradu-osobnih-podataka/, kao i iz belgijskog slučaja u kojem je poslodavac koristio fotografije bivšeg zaposlenika za marketing na webu i društvenim mrežama.

Pri tom je belgijsko nadzorno tijelo jasno naglasilo da takva svrha nema nikakve veze s ostvarivanjem prava i obveza iz radnog odnosa, i da ne može biti unesena u Ugovor o radu.

 

Više o belgijskom slučaju:

https://gdprhub.eu/index.php?title=APD/GBA_(Belgium)_-_35/2024&mtc=today

 

Image from FreePik

#gdprcroatia