Ovakav slučaj je posebno važan u okolnostima u kojima potomak smatra da informacije iz medicinske dokumentacije preminulog roditelja mogu imati značajan utjecaj na njegovo zdravlje, to su životne situacije koje su neki od nas zaista i prošli.

Slučaj iz Slovenije kojeg donosimo, specifičan je s obzirom na okolnosti i na slovenski zakonski okvir koji je u mnogome sličan našem.

Kćer preminulog oca zatražila je pristup njegovoj medicinskoj dokumentaciji, što je zdravstvena ustanova odbila iz razloga što je otac svojom pisanom izjavom za života zabranio otkrivanje zdravstvene dokumentacije svojoj kćeri.

No, ta zabrana nije izrijekom obuhvaćala i razdoblje po smrti oca.

Dodatno, kćer je u svojoj ustrajnosti dokazala da je otac potpisao svoju izjavu u razdoblju u kojem je patio od demencije.

 

Slučaj je završio na stolu nadzornog tijela za zaštitu osobnih podataka, koje je potvrdilo da nema izričite zabrane davanja pristupa medicinskoj dokumentaciji nakon smrti oca.

Nadzorno tijelo temeljilo je svoje stajalište na nacionalnom zakonu o zaštiti prava pacijenata, koji utvrđuje tko sve ima pravo pristupa medicinskoj dokumentaciji preminulog pacijenta.

U RH je to poprilično stari Zakon o zaštiti prava pacijenta (NN 169/04, 37/08), koji u svom  članku 24. kaže:

„U slučaju smrti pacijenta, ako to pacijent nije za života izrijekom zabranio, pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju iz članka 23. stavka 1. ovoga Zakona ima bračni drug pacijenta, izvanbračni drug, punoljetno dijete, roditelj, punoljetni brat ili sestra te zakonski zastupnik, odnosno skrbnik pacijenta.

Osobe iz stavka 1. ovoga članka imaju pravo o svom trošku zahtijevati presliku medicinske dokumentacije iz stavka 1. ovoga članka.

Protivljenje uvidu u medicinsku dokumentaciju prema stavku 1. ovoga članka pacijent daje pisanom izjavom solemniziranom od javnog bilježnika.“

 

Međutim, suvremeniji slovenski zakon ima i egzaktnu vrlo važnu dodatnu odredbu kojom se pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji, unatoč zabrani preminulog, treba dati i članovima najuže obitelji ako im takva dokumentacija može bitno utjecati na njihovo zdravlje.

 

Više o slovenskom slučaju:

https://gdprhub.eu/index.php?title=IP_(Slovenia)_-_07106-8-2023&mtc=today

 

Image by rawpixel.com on Freepik

#gdprcroatia