Ususret parlamentarnim izborima, pa vrlo brzo i EU izborima bacili smo pogled na web stranice i politike privatnosti političkih stranaka te smo se potrudili izdvojiti najbolje od najboljeg u području zaštite osobnih podataka i privatnosti sadašnjih i bivših članova stanaka, simpatizera i potencijalnih birača, bez navođenja o kojoj se stranci radi.

Zgodne smo detalje pročitali.

Od potpunog izostanka navođenja prava ispitanika, preko navođenja prava ispitanika bez informacija kako ih zatražiti i na koje kontakte poslati, pa sve do niza obećanja da će sve biti u redu i po zakonu.

One stranke koje su odlučile objaviti datum zadnjeg ažuriranja Izjava ili Politika privatnosti na web stranicama uglavnom imaju datum iz svibnja 2018. Od tada nije bilo potrebe za unaprjeđenjima.

Dobar dio tekstova Izjava ili Politika privatnosti na web stranicama sadrži kopiran tekst GDPR-a, koji je u pravilu vrlo načelan, općenit. To nije smisao transparentnosti.

Neke stranke uopće nemaju objavljen tekst Izjave ili Politike privatnosti na web stranicama u skladu s obvezama iz članaka 12-14. GDPR-a.

 

Imamo i Top 5 listu tekstova s web stranica političkih stranaka:

  1. „Prilikom podnošenja zahtjeva ispitanika potrebno je utvrditi identitet osobe koja podnosi zahtjev uvidom u osobnu iskaznicu, ili uvidom u putovnicu.“
  2. „Kada netko posjeti našu stranicu, koristimo usluge treće strane kao što su Google Analytics i Facebook kako bismo prikupili podatke o posjećenosti određenih dijelova stranice kao i obrasce ponašanja prilikom kretanja kroz mrežnu stranicu. Ne dozvoljavamo da Google ili Facebook pokušaju identificirati posjetitelje mrežne stranice.“
  3. "Osobne podatke čuvamo u skladu s važećim Zakonom o zaštiti osobnih podataka.“
  4. „Svi vaši podaci su tajni i od nas neće biti ustupljenih trećoj strani, osim ako se ne radi o podacima koji su prikupljeni od treće strane (Google Analytics, Facebook, Google AdWords, MailChimp i sl.)
  5. „Najčešće obrađujemo posebne kategorije osobnih podataka naših zaposlenika, za koje zaposlenici daju izričitu privolu da se obrađuju ili se obrađuju kako bi se zaštitila i ostvarila prava i interesi zaposlenika u području radnog prava i prava o socijalnoj sigurnosti i socijalnoj zaštiti.“

 

Eto…