Posebnu prijetnju sigurnosti osobnih podataka donosi trenutak kada odlučimo kupiti novo računalo, a na staro skroz zaboravimo ili ga se jednostavno želimo riješiti ili ga možda i pokloniti.

Naravno, prva pomisao je ekološke naravi i sve ide u smjeru da se računalo kao elektronički otpad zbrine.

Ali u tom trenutku moramo biti svjesni da sve te informacije i osobni podaci jesu i dalje možda dostupni na nekriptiranom hard disku, i da znalac možda može doći do svih podataka i dokumenata na hard disku.

 

Ako računalo samo tako ekološki zbrinemo, ozbiljno se izlažemo curenju svih tih informacija s hard diska i potencijalno nanošenju ozbiljne štete sebi, svojoj obitelji, poznanicima, poslovnim suradnicima, organizaciji u kojoj radimo i sl.

Stoga je važno uzeti si vremena prije ekološkog zbrinjavanja i poduzeti radnje kojima ćemo spriječiti povredu osobnih podataka i poslovnih tajni.

 

Jedan od načina je otvoriti računalo i izvaditi hard disk.

Taj posao možemo povjeriti i ozbiljnim servisima računalne opreme u koje imamo maksimalno povjerenje da pokušaju sadržaj starog hard diska kopirati na novi medij, bez izrade dodatnih kopija.

U svakom slučaju, ključno je hard disk mehanički uništiti.

 

Često se susrećemo s razmišljanjima pojedinaca da su brisanjem datoteka stvarno ih izbrisali s diskova računala.

Preporučamo izvršiti tzv. višestruki "wipe", kakva mogućnost postoji kroz kvalitetne alate (npr. CCleaner) i koja je omogućena i u Windows 10/11:

Settings > Update & Security > Recovery > Reset this PC > Remove everything.

 

Postoji treća mogućnost, možda i najmanje korištena, a vrlo učinkovita.

Kriptirajmo naše diskove i time onemogućimo da njihov sadržaj bude ikome dostupan na bilo koji način pa i na način da zlonamjernici pokušaju prebaciti hard disk na svoje računalo. Danas je jednostavno je enkriptirati hard diskove, ako imamo Windows 10/11 Professional ili Enterprise verziju u kojoj je besplatno dostupan BitLocker.

Nakon izvršene aktivacije BitLocker enkripcije sadržaj diskova moguć je isključivo osobi koja zna BitLocker lozinku.

 

Na što sve treba paziti da bismo kvalitetno izbrisali sve tragove o našem privatnom i profesionalnom životu, uključujući osobne podatke, fotografije, snimke, poruke i dokumentaciju na Mac, Chromebook i Windows računalima, Android i Appe mobilnim uređajima i pametnim TV uređajima, najbolje je proučiti ovaj dobar vodič s uputama na jednom mjestu:

https://kcby.com/news/local/how-to-wipe-your-data-before-you-sell-donate-or-recycle-unwanted-computers-and-smartphones-apple-android-pcs-ipad-electronics-privacy-security-cybercriminals-cyber-protection/

 

#gdprcroatia