Još 2020. godine smo pisali o 5 milijardi USD iznosa sudske tužbe protiv Googlea nakon prikupljanja dokaza da su pratili svoje korisnike u tzv "Private Browsing" modu rada, bez informiranja svojih korisnika o tome i poštivanja obvezne privole prije početka praćenja.

Utvrdilo se da je Google namjestio postavke na način da se povijest surfanja, kolačići i sadržaji u “incognito mode” ne zadržavaju na uređajima korisnika, ali ih je Google obilato zadržavao, analizirao, koristio i dijelio s trećim stranama, uključujući i niz podataka koji upućuju na korisnika.

Svi znamo kako nas Google prati putem Google Analytics alata i Ad Managera, bez obzira koji internet preglednik koristimo i jesmo li prijavljeni na Google account ili ne.

Ali je već tada utvrđeno da je praćenje korisnika bitno dublje ako koristi Google Chrome, a ako korisnik koristi Google Chrome "Private Browsing", i dalje prati njegovo ponašanje na internetu bez bitnih razlika.

Google je instalirao svoje kolačiće i druge vrste trackera na 75% najposjećenijih milijun stranica u svijetu i na svakoj od njih se mogu pronaći trackeri poznatih naziva:

- doubleclick net

- google-analytics com

- googletagmanager com

- googleadservices com

- googlesyndication com

- googletagservices com

- 2mdn com

 

Ako Google Chromeu dodamo ostale platforme koje itekako prikupljaju detalje naše privatnosti kao što su YouTube, Google Maps, Google Mail, Google Calendar, Google Android, jasno je da Google nema fokus na zaštiti privatnosti korisnika.

Ovo je ponovni poziv da odustanemo od korištenja Google Chromea i da se prebacimo na Brave, Firefox, DuckDuckGo ili Safari na Appleu.

 

Najsvježije informacije iz SAD nam potvrđuju da je Google prihvatio preliminarnu nagodbu u iznosu od 5 milijardi USD u okviru tužbe udruga za zaštitu potrošača zbog tajnog praćenje milijuna korisnika na internetu:

https://money.usnews.com/investing/news/articles/2023-12-28/google-settles-5-billion-consumer-privacy-lawsuit

 

Photo from unsplash

#gdprcroatia