AZOP je objavio Rješenje u vezi slučaja u kojem je došlo do prijave nezakonite objave snimke policijskog službenika na motoru unutar javno dostupne grupe na Facebooku, pri čemu se lice policijskog službenika ne vidi.

Istovremeno je fizička osoba putem vlastitog Facebook profila objavila komentar na tu videosnimku na način da je objavila fotografiju policijskog službenika konkretne Policijske uprave za vrijeme dok je navedeni policijski službenik obnašao službenu dužnost bez postojanja javnog interesa za objavljivanjem fotografije.

Ta neoprezna fizička osoba je potvrdila u okviru AZOP nadzora da je fotografiju prikupila iz neke grupe na Viberu te kako je tu fotografiju nesvjesno objavio na FB.

Za takvo postupanje i javnu objavu fotografije policijskog službenika u trenutku obnašanja službene dužnosti nije bilo nikakvog zakonitog temelja iz članka 6. GDPR-a.

 

AZOP je istaknuo da u ovom konkretnom slučaju, citiramo:

„…nije utvrđeno da bi predmetna objava fotografije bila vezana uz informiranje javnosti o mogućem nezakonitom postupanju policijskog službenika prilikom primjene policijskih ovlasti prema građanima, već je ista objavljena u svrhu nedvojbene identifikacije policijskog službenika uslijed njegovog zaustavljanja na autobusnoj postaji u trenutku dok je obnašao dužnosti na policijskom motoru te kako to proizlazi iz raznih komentara koji su objavljeni od strane Facebook korisnika zbog nezadovoljstva stanovnika X uslijed navodno prerigoroznog kažnjavanja sudionika u javnom prometu od strane predmetnog policijskog službenika te zaustavljanja policijskog službenika na autobusnoj postaji u tijeku vožnje službenog policijskog motora. Budući da iz gore navedenog objavljenog videozapisa nije moguće na nedvojbeni način utvrditi identitet policijskog službenika, X je kako se dade zaključiti odlučio objaviti fotografiju predmetnog policijskog službenika na kojoj je moguće na nedvojbeni način utvrditi identitet policijskog službenika kako bi svi korisnici društvene mreže Facebook znali o kojem točno policijskom službeniku je riječ. Naime, na spornoj fotografiji se nalazi policijski službenik u tijeku obavljanja službenih ovlasti, a na kojoj se također nalazi nepoznati građanin dok pretražuje prijenosno računalo na klupi na javnoj površini te iz sporne fotografije nije razvidno moguće nezakonito postupanje policijskog službenika. Iz svega navedenog jasno proizlazi kako objava sporne fotografije od strane X nije imala za isključivi cilj (svrhu) otkrivanje informacija javnosti, a koje bi ukazivale na moguće očigledno nezakonito postupanje policijskog službenika. Nepostojanje zakonite svrhe i pravne osnove iz članka 5. i 6. Opće uredbe o zaštiti podataka je prvenstveno razvidno iz samog očitovanja X u kojoj isti navodi kako je nesvjesno objavio spornu fotografiju policijskog službenika te kako se za navedenu objavu ispričava te se u niti jednom dijelu nije referirao na moguće postajanje zakonite svrhe i pravne osnove iz članka 5. i 6. Opće uredbe o zaštiti podataka, iako je Agencija u svome dopisu kojim je zatražila očitovanje od X to izričito naglasila.“

Fizičkoj osobi ja neloženo da izbriše spornu fotografiju s FB-a.

 

Više o slučaju na:

https://azop.hr/wp-content/uploads/2023/08/Objava-i-brisanje-fotografije-policijskog-sluzbenika-R11.pdf

 

Photo by Max Fleischmann on Unsplash

 

#gdprcroatia