Jedinica lokalne samouprave pokrenula je postupak kažnjavanja zbog bespravne gradnje. Nakon rušenja bespravno izgrađene građevine, jedan pojedinac je zatražio okončanje postupka i podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.
 
No, nezadovoljan daljnjim postupkom odlučio je prijaviti svoje susjede koji su također vodili bespravnu gradnju.
 
Na temelju tih prijava jedinica lokalne samouprave pokrenula je istrage. Također je prijavljene susjede obavijestila o istrazi i otkrila identitet susjeda koji ih je prijavio.
 
Taj susjed je tada zatražio od jedinice lokalne samouprave brisanje svih njegovih osobnih podataka, uključujući i njegovo ime iz svih prijava, što se jedinica lokalne samouprave ignorirala.
 
Stoga je sve prijavio nadzornom tijelu za zaštitu osobnih podataka navodeći da je jedinica lokalne samouprave nezakonito otkrila njegove osobne podatke susjedima, zbog čega je primao i prijetnje susjeda.
 
Nadzorno tijelo je utvrdilo da dijeljenje osobnih podataka s trećim stranama nije bilo nužno za potrebe praćenja istrage bespravne gradnje i da su prijavljeni susjedi mogli biti obaviješteni o istrazi bez da im se daju informacije o prijavitelju.
 
 
Više o slučaju:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=AEPD_(Spain)_-_AEPD_PS-00137-2022&mtc=today
 
Image from FreePik
 
#gdprcroatia