Nemali broj puta nam se čitatelji javljaju s ovim upitom i bojimo se da takvih slučajeva ima zaista puno u našem okruženju.

AZOP je dao svoje stajalište i upute, donosimo u nastavku:

Obzirom da ne postoji pravni temelj niti opravdanje za nadziranje i snimanje tuđeg posjeda (dvorišta), preporučljivo je obratiti se prije svega susjedu sa zamolbom da prilagodi kut snimanja na način da postavljena video nadzorna kamera ne zahvaća tuđe (Vaše) dvorište.

U cilju njegovanja i očuvanja dobrosusjedskih odnosa, a radi utvrđenja zahvaća li postavljena video nadzorna kamera tuđe dvorište, preporučljivo je da susjed koji je postavio video nadzorni sustav omogućiti Vama uvid u snimku kako bi se utvrdilo zahvaća li postavljena video nadzorna kamera Vaše dvorište. Naime, ponekad je nemoguće postaviti video nadzorne kamere, a da iste zahvate i dio tuđeg dvorišta.

U tom slučaju će biti potrebno ograničiti perimetar snimanja kamere na način da isti ne zahvati tuđe dvorište (primjerice zacrnjivanjem spornog dijela sa snimke kamere).

Ako susjed i nakon Vašeg upozorenja da je snimanje Vašeg (tuđeg) dvorišta protivno Općoj uredbi o zaštiti podataka nastavi s takvim protupravnim postupanjem, možete se obratiti Agenciji za zaštitu osobnih podataka sa zahtjevom za utvrđivanjem povrede prava na zaštitu osobnih podataka.

Zahtjev za utvrđivanje povrede prava možete podnijeti na sljedeće načine:

- Osobno (usmeno izjaviti na zapisnik)

- pisanim putem na adresu: Agencija za zaštitu osobnih podataka, Selska cesta 136, 10 000 Zagreb

- ispunjavanjem online obrasca https://azop.hr/zahtjev-za-utvrdivanje-povrede-prava/

- poslati e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- poslati fax na broj: 01 460 9099

 

Zahtjev za utvrđivanje povrede prava treba biti razumljiv i potpun.

Osnovni podaci koje je potrebno navesti u zahtjevu za utvrđivanje povrede prava:

- ime, prezime, OIB i adresu i mjesto stanovanja podnositelja zahtjeva (podaci koji su potrebni radi provođenja postupka i uredne dostave odgovora)

- detaljno opisati u čemu se sastoji povreda prava

- priložiti preslike akata ili dokumenata (npr. fotografije, izvod iz zemljišnih knjiga, ugovore, korespondenciju, policijski zapisnik i dr.) koji potkrepljuju Vaše tvrdnje i koji su relevantni za nadležno postupanje Agencije.

 

Više o temi na:

https://azop.hr/videonadzor-preporuka/

 

#gdpcroatia