Prije nekoliko tjedana susretali smo se u medijima o vijestima iz Italije o uhićenju šefa sicilijanske mafije nakon što se uspješno skrivao od vlasti i policije 30 godina.
 
Uhićen je prilikom dolaska na liječenje u privatnu kliniku u Palermu i talijanski mediji detaljnije su popratili ovu temu uz otkrivanje detalja o njegovom zdravstvenom stanju i neizlječivoj bolesti.
 
Na te napise reagiralo je talijansko nadzorno tijelo za zaštitu podataka i provelo test razmjernosti između slobode medija i prava informiranja te prava samog pojedinca na vlastitu privatnost.
 
Posebice se razmatrala činjenica da se radilo o javnoj objavi podataka o zdravlju kao posebnoj kategoriji osobnih podataka za čiju obradu, konkretno objavu u medijima, mora biti zadovoljen uvjet iz članka 9. stavka 2. točke g. - kada je to nužno za potrebe značajnog javnog interesa na temelju prava EU ili prava države članice koje je razmjerno željenom cilju te kojim se poštuje bit prava na zaštitu podataka i osiguravaju prikladne i posebne mjere za zaštitu temeljnih prava i interesa ispitanika.
 
Naravno, razmatrale su se i odredbe talijanskog zakona koji regulira pitanje objava u medijima, koji daje mogućnost objave zdravstvenih podataka u medijima bez posebnog pristanka pojedinca uz uvjet da medij poštuje uvjete važnosti tih podataka za postizanje javnog interesa, kao i uz uvažavanje deontoloških pravila s naglaskom na uvažavanje etičkog novinarskog okvira.
 
Talijansko nadzorno tijelo je utvrdilo da ta pravila nisu ispoštovana i zatražilo privremenu zabranu daljnjih objava tog karaktera u konkretnom slučaju.
 
Više o slučaju na:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=Garante_per_la_protezione_dei_dati_personali_(Italy)_-_no._9860461&mtc=today
 
Image by Szilárd Szabó from Pixabay
 
#gdprcroatia