AZOP je objavio svoje stajalište na temu iz naslova:
 
https://azop.hr/obrada-osobnih-podataka-clanova-udruge-i-javno-objavljivanje-popisa-clanova-na-internetskoj-stranici-udruge/
 
Izdvajamo:
 
Odredbom članka 12. stavkom 5. Zakona o udrugama (NN 74/14, 70/17, 98/19; dalje u tekstu Zakon) određeno je da popis članova uvijek mora biti dostupan na uvid svim članovima i nadležnim tijelima, na njihov zahtjev.
 
Sukladno stavku 4. članka 5. Zakona, popis članova vodi se elektronički ili na drugi prikladan način i obvezno sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke.
 
Zaključno, sukladno supra navedenom zakonskom uređenju razabire se pravna obveza Udruge te u tom smislu postoji pravni temelj iz članka 6. stavka 1. točke (c) Opće uredbe o zaštiti podataka, za vođenje popisa članova udruge te pružanja uvida u popis članova nadležnim tijelima i samim članovima udruge.
 
Što se tiče javne objave popisa članova na internet stranici udruge, ističemo kako bi se pravni temelj za takvo postupanje mogao pronaći u odredbi članka 6. stavka 1. toč. (a) Opće uredbe o zaštiti podataka - PRIVOLI.
 
 
Image by standret on Freepik
 
#gdprcroatia