Svaka bi ga organizacija trebala imati u okviru svojih tehničkih i organizacijskih mjera zaštite osobnih podataka.
 
Pa o čemu mi to sad pričamo? Razumno se svatko može upitati...
 
Kako kontinuirano brinemo o zaštiti osobnih podataka za značajan broj pravnih subjekata i tijela javne vlasti u Hrvatskoj, koja imaju izravni odnos sa svojim sugrađanima i korisnicima usluga, tako se često susrećemo s nužnošću prikupljanja podataka fizičkih osoba o bankovnim računima za isplatu određenih potpora, pomoći, stipendija, plaća, dodatnih naknada i nagrada ili pak stipendija.
 
Sve te pravne osobe, tvrtke, ustanove ili tijela javne vlasti, znaju da ne smiju uzimati kopije bankovnih kartica, a ako su ih i uzimali prije, uništili su ih trajno.
 
No, često vidimo da same fizičke osobe, bez da ih se to traži, dolaze podnositi zahtjeve za isplatom određenih naknada ili pomoći ili stipendija i pri tom donose fotokopiju bankovne kartice, nerijetko obostranu.
 
Neki su nam i priznali da su si pripremili nekoliko obostranih kopija bankovnih kartica za različite svrhe, jer ih stalno to netko traži. Tako nam kažu.
 
Stoga smo u niz organizacija uveli proceduru da pred samim donositeljem fotokopija crnim debelim flomasterom zacrnimo sve podatke s kopija bankovne kartice osim jedinog podatka koji je potreban za isplatu - IBAN, i da uputimo donositelje da nigdje ne smiju ostavljati kopije svoje bankovne kartice.
 
Više puta smo naišli na vrlo pozitivnu reakciju ljudi koji se zahvaljuju što smo ih zaštitili zacrnjivanjem nepotrebnih osjetljivih podataka s kartice i što smo ih pri tom i educirali.
 
Svakim danom ovakvog činjenja smanjujemo broj naših sugrađana koji neoprezno izlažu svoje bankovne račune zlonamjernicima.
 
Još je dug put pred svima nama...
 
 
Image by rawpixel.com on Freepik
 
#gdprcroatia