Osoba je uočila da je netko postavio njen životopis na otvorenu Facebook grupu bez ikakvog pitanja i njenog pristanka.
 
Uobičajeno je životopis sadržavao ime i prezime, adresu stanovanja, telefonski broj i email adresu, kao i niz drugih osobnih podataka koje tražitelj posla upisuje unutar životopisa., a koji mogu biti i osjetljivije prirode, posebice ako se odnose na određene zdravstvene okolnosti ili invaliditet.
 
Postojala je objektivna mogućnost da je taj životopis već prije možda bio objavljen na drugim društvenim mrežama ili dostavljen nekim organizacijama u okviru nekog natječaja, ali je nepoznato zašto i kako je netko taj isti životopis objavio i u Facebook grupi.
 
Naravno, u slučaj se po prijavi uključilo i španjolsko nadzorno tijelo, koje je jasno utvrdilo da, iako je osoba svoj životopis poslala na više adresa, ne znači da je objava u Facebook grupi zakonita.
 
Legitimni interes, kao općenito moguć zakoniti temelj, za ovakvu objavu na Facebook grupi nije primjenjiv jer se radi o objavi za kakvu osoba razumno ne očekuje da će netko umjesto nje i bez njena znanja to učiniti, pogotovo ne na Facebook grupi koja ima svoju svrhu u općenitom i neformalnom povezivanju ljudi koje dotična osoba ni ne poznaje.
 
Stoga je ovdje jedino primjeniva bila privola, odnosno, jasan i nedvojben pristanak osobe za takvom objavom.
 
Više o slučaju:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=AEPD_(Spain)_-_A/00291/2017&mtc=today
 
#gdprcroatia