Pokušaji kloniranja SIM kartica ili pak "SIM swapa", odnosno, zamjene SIM kartica učestali su u svijetu i predstavljaju jedan od vrlo učinkovitih načina na koji zlonamjernici kradu naš identitet, ulaze u naše zaštićene online račune ili u naše poslovne sustave.
 
Cijela hakerska priča temelji se na fizičkom pristupu našoj SIM kartici i njenom "kopiranju" na novu nekorištenu SIM karticu, a u slučaju SIM swapa hakeri pristupaju sustavima telekoma i prebacuju naše telefonske brojeve pridjeljene našoj SIM kartici na njihovu SIM karticu.
 
Jedan od najčešćih ciljeva hakera je doći do aktiviranja našeg mobilnog broja na njihovom telefonu i iskoristiti ga dobivanjem 2FA kodova putem SMS-a za pristup raznim aplikacijama, društvenim mrežama, online portalima pa i sustavima.
 
Ne smijemo mirno spavati jer se takvi pokušaji zbivaju i u Hrvatskoj, osobno smo svjedočili takvim pokušajima u nekim javnosti poznatim slučajevima organizacija koje su nas pozvale u pomoć.
 
Stoga donosimo jedan vrlo sažet i lako čitljiv tekst članka u inozemnim medijima koji nam daje osnovne upute kako prepoznati da smo možda napadnuti od strane hakera koji žele "ukrasti" našu SIM karticu iako je ona i dalje čvrsto umetnuta u naš pametni telefon:
 
Signali da smo metom hakera:
 
1. Dobivamo poruku da restartamo svoj pametni telefon
 
2. Već jedno vrijeme ne dobivamo pozive niti poruke
 
3. Naš telefon prikazuje da je na nekoj drugoj lokaciji
 
U svakom od ovih slučajeva valja odmah prijaviti problem svom telekomu, takva informacija ili barem sumnja prijavljena što prije itekako može pomoći i samom telekomu u otkrivanju jesu li njihovi sustavi kompromitirani i u otklanjanju posljedica.
 
 
Više detalja na:
 
https://www.makeuseof.com/tell-if-you-have-cloned-sim-card/
 
Image by Pexels from Pixabay
 
#gdprcroatia