Škole, i osnovne i srednje, su vrlo kompleksne po pitanju aktivnosti obrada osobnih podataka i odgovorno tvrdimo temeljem izravnog iskustva da su škole po pitanju GDPR-a kompleksnije i od mnogih regionalnih međunarodnih korporacija.
 
Stoga želimo pomoći svim školama osnovnim uputama, kako bi i u tom segmentu bile spremne za doček učenika i prvašića.
 
1. Ako imate još neke zaostale COVID-19 evidencije posjetitelja škole i zaposlenika, na siguran način ih uništite uništavačem papira, a možete pohranjivati samo dokaze vezane za refundaciju računa za testiranja zaposlenika u skladu s računovodstveno-poreznim propisima.
 
2. Popise prvašića i učenika ostalih razreda ne smijemo javno objavljivati na mrežnim stranicama škole niti na društvenim mrežama bez pristanka roditelja. Ako nam je potrebno obavijestiti roditelje u koji razred se prvašić upisuje, škole to uglavnom rješavaju prilikom dolaska prvašića na prvi školski dan.
 
3. Škole smiju fotografirati i snimati skupine učenika u okviru školskih aktivnosti obuhvaćenih Školskim planom i programom rada i kurikulumom i mogu takve grupne fotografije i snimke objavljivati na mrežnim stranicama i društvenim mrežama, ali ako neki roditelj zatraži brisanje takve snimke ili fotografije, to će škola morati poštivati.
 
4. Pojedinačne fotografije, snimke ili navođenja osobnih podataka učenika na mrežnim stranicama i društvenim mrežama smiju se javno objavljivati isključivo temeljem privole roditelja.
 
5. Unutar Godišnjih planova i programa škole i Školskih kurikuluma dovoljno je navesti samo imena i prezimena zaposlenika, nazive njihovih radnih mjesta i stručnu spremu.
 
6. Prilikom otvaranja natječaja za zapošljavanje ne smijemo javno na mrežnim stranicama objavljivati osobne podatke kandidata za radno mjesto, kao niti prilikom njihovog pozivanja na razgovore ni prilikom objave rezultata natječaja kada se objavljuju samo podaci izabranog kandidata (ime i prezime, stručna sprema, radno iskustvo).
 
7. Svaki kandidat na natječaju za radno mjesto ima pravo uvida u vlastite osobne podatke i rezultate testiranja i ima pravo uvida u osobne podatke izabranog kandidata, i to u osobne podatke izabranog kandidata kojima se dokazuje da izabrani kandidat zadovoljava sve uvjete natječaja. Škola ne otkriva kandidatu imena drugih neprimljenih kandidata.
 
8. Prilikom javne objave sažetaka zapisnika sjednice Školskog odbora na web stranicam iznimno je važno da ne navodimo da je neki zaposlenik na bolovanju ili porodiljnom ili da se radi o postupku zapošljavanja zbog tih razloga, jer je time moguća identifikacija osobe sa specifičnim zdravstvenim stanjem i nezakonito otkrivanje posebnih kategorija osobnih podataka.
 
Još više korisnih uputa mogu se pronaći na web stranicama AZOP-a:
 
https://azop.hr/primjena-opce-usedbe-o-zastiti-podataka-u-skolskim-ustanovama/
 
https://azop.hr/primjena-opce-uredbe-o-zastiti-podataka-u-skolskim-ustanovama/
 
 
Photo from Pixabay
 
#gdprcroatia