Pametni prstenovi nude neke od funkcionalnosti današnjih pametnih satova i pametnih narukvica, neki čak imaju ugrađenu i NFC funkcionalnost za plaćanje, Bluetooth i sinkronizaciju s pametnim telefonom.
 
Prilično su prihvaćeni u svijetu rekreativnih trkača za praćenje rada srca i upravljanje glazbom.
 
Sve više korisnika pronašlu je svrhu nošenja pametnih prstenova za praćenje kvalitete sna, posebice oni koji se ne osjećaju ugodno nositi pametne satove ili narukvice u krevetu.
 
Oura Ring Generation 3 je vjerojatno u ovom trenutku najnapredniji pametni prsten koji uz sve navedeno prati našu GPS lokaciju, zasićenost krvi kisikom ali i tjelesnu temperaturu, koji pokazatelji mogu ukazivati i na zarazu koronavirusom prije pojave samih simptoma, ili na početak menstrualnog ciklusa.
 
Trajanje baterije je jedna od zaista dobrih karakteristika, čak 4-7 dana.
 
Uz sve to zahvaljujući visokokvalitetnom žiroskopu prsten vrlo precizno automatski prepoznaje naše kretnje i određenu vrstu tjelesne aktivnosti, kao i stanje sna ili odmora.
 
Kao što vidimo, ovaj mali "modni" dodatak prati naše zdravstveno stanje i pri tom prikuplja i analizira mnoštvo naših vrlo osjetljivih osobnih podataka.
 
U tu svrhu proizvođač mora poštivati GDPR, točnije njegov članak 9. stavak 2., i za svako prikupljanje naših podataka o zdravlju zamoliti nas za naši izričitu privolu.
 
Stoga smo proučili njihovu Politiku privatnosti i moramo priznati da rijetko nailazimo na tako kvalitetnu, čitljivu, razumljivu i ispravnu politiku privatnosti, čime dajemo preporuku za korištenje ovog pametnog uređaja:
 
https://ouraring.com/privacy-policy-oura-health
 
Ovaj konkretan primjerak pametnog prstena Oura košta 299 USD, dok u raznim kineskim web trgovinama nailazimo i na one koji koštaju doslovno nekoliko kuna.
 
Naravno, razlika je u razini njihove "pameti", odnosno, skupu funkcionalnosti koje donose nositelju.
 
Ali se tada moramo zapitati nisu li u poslovnom modelu njihovih proizvođača ugrađeni i prihodi od prodaje naših osobnih podataka.
 
Više o temi na:
 
https://www.wired.com/review/oura-ring/
 
https://www.runnersworld.com/uk/gear/a40459007/best-smart-rings/
 
Photo by wired.com
 
#gdprcroatia