AZOP može provesti nadzor i bez prethodne najave, kakva mogućnost je utvrđena člankom 36. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, koji kaže:
 
"(1) Ovlašteni službenici Agencije samostalno, a u određenim slučajevima i uz sudjelovanje predstavnika
gostujućeg nadzornog tijela (u daljnjem tekstu: ovlaštene osobe), mogu provesti najavljeni ili nenajavljeni nadzor. O provedbi nenajavljenog nadzora nadzirana osoba odnosno voditelj obrade ili izvršitelj obrade bit će obaviješteni na mjestu i u trenutku provedbe nadzora.
 
(2) Prije početka obavljanja nadzora iz stavka 1. ovoga članka ovlaštene osobe dužne su predstaviti se predočenjem službene iskaznice i naloga za nadzor.
 
(3) Ako se kod provođenja nadzora očekuje njegovo ometanje pružanjem otpora, Agencija će uputiti pisani zahtjev ministarstvu nadležnom za unutarnje poslove za pružanje pomoći pri provođenju tih nadzornih aktivnosti."
 
Takav slučaj dogodio se i nedavno, u sklopu kojeg je izrečena upravna novčana kazna od 30.000 kuna zbog neoznačavanja objekta pod videonadzorom.
 
Agencija za zaštitu osobnih podataka je po službenoj dužnosti, bez prethodne najave, provela izravan nadzor nad obradom i provođenjem zaštite osobnih podataka, prikupljanja i obrade osobnih podataka učinjenih videonadzornim sustavom te je utvrdila kako voditelj obrade – prodajno-servisni centar automobila sa sjedištem u Zagrebu nije označio da su pojedine prostorije u njemu, kao i vanjske površine predmetnog objekta, pod videonadzorom, a što je protivno članku 27. stavku 1. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.
 
Za navedenu povredu Agencija je, u skladu s člankom 51. stavkom 1. alinejom 1. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, izrekla upravnu novčanu kaznu u iznosu od 30 tisuća kuna.
 
Više o temi na:
 
https://azop.hr/izrecene-dvije-upravne-novcane-kazne-u-ukupnom-iznosu-218-milijuna-kuna/
 
#gdprcroatia