Koliko god smo vrlo kritični s obzirom na dugogodišnje Googleovo ignoriranje pravila zaštite osobnih podataka u EU i korištenje prilike da nas prate u online svijetu svim dostupnim sredstvima, ova vijest koju donosimo nas zabrinjava jer može imati značajnog utjecaja na brojne poslovne subjekte i tijela javne vlasti u EU koja su odlučila koristiti Google Workspace za upravljanje svojim poslovnim aktivnostima, edukacijama i drugim vidovima korištenja.
 
Dansko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka zabranilo je jedinicama lokalne uprave korištenje Chromebookova i Google Workspace, prvenstveno zbog utvrđene činjenice da, iako se svi osobni podaci pohranjuju na serveru u EU/EEA, njima pristup Google mora omogućiti sigurnosno-obavještajnom sustavu SAD-a.
 
Sud Europske unije je u srpnju 2020. poništio EU-US Privacy Shield kao mehanizam za legalno prenošenje osobnih podataka u SAD upravo iz razloga što sigurnosno-obavještajne agencije imaju pristup osobnim podacima osoba iz EU i pri tom ne osiguravaju usporedivu zaštitu prava građana EU u eventualnim postupcima protiv njih, u usporedbi sa zaštitom prava građana SAD-a.
 
Nadamo se da neće uskoro zabraniti i Google Search...
 
 
Više o temi na:
 
https://datenrecht.ch/en/daenemark-verbot-der-verwendung-von-chromebooks-und-google-workspace-durch-gemeinden/
 
 
Photo from Pexels
 
 
#gdprcroatia