Prenosimo konkretne slučajeve iz susjedne Slovenije u kojoj su prijevare na Facebook Marketplaceu postale čest slučaj u kojima prodavatelji ostaju bez novaca.
 
Nakon što objavimo na Marketplaceu da želimo prodati neku stvar, prevaranti nam se javljaju putem Facebook Messengera da bi oni kupili našu stvar i da su odlučili tako.
 
Pod izgovorom da žive daleko ili da su jako zauzeti, prevaranti predlažu da prodavatelju određenom dostavnom službom dostave kuvertu s iznosom u gotovini i da istom tom dostavnom službom preuzmu stvar koja se prodaje.
 
Pri tom prevaranti traže ime i prezime prodavatelja i email adresu u svrhu dobivanja informacija od dostavne službe o dolasku na adresu prodavatelja.
 
Sve ovo izgleda sasvim logično i čisto, zar ne?
 
Međutim, tu počinje prava stvar...
 
Prevarant, pardon, kupac vam se odjednom javlja da je poslao dostavnom službom kuvertu s novcem ali da je neophodno da prodavatelj plati nekakvo osiguranje pošiljke u vrijednosti od 10 do 100 EUR. Pri tom prevarant priznaje da bi on sam to morao platiti, ali da je postupak dostavnih službi takav da prodavatelj to mora platiti, a prevarant mu obećaje da će mu vratiti taj iznos čim dobije stvar od prodavatelja.
 
I zaista, od strane dostavne službe prodavatelju dolazi email s uputama kako platiti osiguranje pošiljke.
 
Osiguranje pošiljke se plaća putem Paysafecard platforme pri čemu prodavatelj dobije 16-znamenkasti kod temeljem kojeg na određenom platnom mjestu uplaćuje iznos osiguranja.
 
Važno je znati da Paysafecard platforma jest čista i zakonita, ali je dostavne službe u stvarnosti ne koriste.
 
I sad, ako prodavatelj zbog sumnje nekako ne želi platiti osiguranje pošiljke preko Paysafecarda, tada kupac - prevarant počinje s tužnom pričom da mu je već poslao novac za kupljenu stvar i da taj novac je za njega izgubljen jer mu ga dostavna služba neće vratiti te da će zbog toga on izgubiti određen iznos zbog kojeg će morati prijaviti sve to "nadležnim organima", uključujući i Interpol.
 
Nažalost, izgleda da ljudi nasjedaju na ovakve prijevare.
 
Stoga oprez i ignorirajte kupce koji bi slali novac putem dostavne službe.
 
Nikad nemojte slati stvar koju prodajete prije nego dobijete novce i ne vjerujte raznim potvrdama o plaćanju koja vam kupac pošalje, lako ih fejka.
 
 
Hvala www.varninainternetu.si na upozorenju i vrhunskim objavama.
 
Izvor:
 
https://www.varninainternetu.si/lazni-kupci-na-facebook-marketplace/?fs=e&s=cl