Španjolska agencija za zaštitu podataka (AEPD) izrekla je Googleu kaznu u iznosu od 10 milijuna EUR za prijenos naših osobnih podataka trećim stranama bez pravne osnove za to i za ometanje prava građana na brisanje vlastitih osobnih podataka iz Google baza.
 
AEPD je utvrdio da je Google dostavljao informacije o zahtjevima za brisanjem osobnih podataka korisnika, uključujući adresu elektroničke pošte i razloge zahtjeva, koje bi se mogle koristiti za identifikaciju podnositelja zahtjeva trećoj strani (Lumen Project) sa sjedištem u SAD-u bez valjane pravne osnove za takav prijenos i bez znanja podnositelja zahtjeva.
 
Osim novčane kazne, AEPD je naredio Googleu da prilagodi svoje postupke ostvarivanja prava brisanja u vezi sa zahtjevima za uklanjanje sadržaja iz svojih proizvoda i usluga te osigura informiranost svojih korisnika u skladu s pravilima o zaštiti podataka.
 
AEPD je u priopćenju istaknuo:
 
„Ovaj prijenos kojim Google LLC šalje u Lumen Project osobne podatke svojih korisnika nametnut je korisniku koji namjerava koristiti Google obrasce, bez mogućnosti prigovora na Google obrasce i stoga bez valjanog pristanka za takvu komunikaciju. Utvrđivanjem takvog uvjeta za ostvarivanje prava svakog pojedinca krši se Opća uredba o zaštiti podataka stvaranjem dodatne obrade podataka sadržanih u zahtjevu za brisanje prilikom njihova slanja trećoj strani.”
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=AEPD_(Spain)_-_PS/00140/2020&mtc=today
 
 
 
Photo from Pexels