SAD i Europska komisija su 25. ožujka 2022. postigle načelan dogovor o novom Transatlantskom okviru za privatnost podataka (Trans-Atlantic Data Privacy Framework), koji će osigurati zakonite transatlantske prijenose osobnih podatka i otkloniti zabrinutosti koje je Sud Europske unije iznio u predmetu Schrems II u srpnju 2020. godine.
 
Novi okvir označava obvezu američke strane u provedbi reformi koje će ojačati zaštitu privatnosti i sloboda građana EU u odnosu na obavještajne aktivnosti SAD-a.
 
Prema Transatlantskom okviru za privatnost podataka, Sjedinjene Američke Države trebaju uspostaviti nove zaštitne mjere kako bi osigurale da su aktivnosti nadzora nad osobnim podacima građana EU koje provode američke sigurnosno-obavještane službe potrebne i proporcionalne za ostvarivanju definiranih ciljeva nacionalne sigurnosti.
 
Također, SAD treba uspostaviti neovisni mehanizam pravne zaštite na dvije razine s obvezujućim ovlastima za izravne korektivne mjere i poboljšati rigorozan i slojevit nadzor nad akivnostima sigurnosno-obavještajnih službi.
 
Pisali smo o tome u ožujku:
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1866-trans-atlantic-data-privacy-framework-priopcenje-bijele-kuce
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1865-trans-atlantic-data-privacy-framework-propcenje-azop-a
 
Na usporedive načine politika je kroz odluke Europske komisije stvorila sporazumne platforme "Safe Harbour" i "EU-US Privacy Shield" koje su nakon nekoliko godina bezbrižne valjanosti pale u vodu opravdanim i argumentiranim odlukama Europskog suda, a obje ih je pred sudom otvorio poznati austrijski odvjetnik i aktivist u zaštiti osobnih podataka Max Schrems.
 
23.05.2022. je Max Schrems uputio otvoreno pismo Europskoj komisiji, američkoj administraciji, EDPB-u i parlamentarnom odboru u kojem kritizira očigledno izbjegavanje reforme američkog regulatornog okvira o nacionalnoj sigurnosti i nadzoru, a koje Max Schrems i NOYB smatraju strukturno nedovoljnima za ispunjavanje zahtjeva Europskog suda.
 
Stoga se pismom poziva američku i EU stranu da rade na pronalaženju dugogodišnjeg rješenja za očuvanje privatnosti za transatlantske tokove kako bi se izbjegla mogućnost donošenja odluke „Schrems III”.
 
Nadalje, NOYB u svom pismu naglašava da su spremni osporiti svaku konačnu odluku o primjerenosti od strane Europske komisije kojom se ne bi osigurala potrebna pravna sigurnost, uz napomenu da će se, AKO je takva tužba doista potrebna, NOYB usredotočiti na brz i učinkovit put kojim bi Europski sud donio brzu odluku.
 
Više detalja na:
 
https://noyb.eu/en/open-letter-future-eu-us-data-transfers