Više smo puta pisali o Clearview AI platformi koja se ove godine više puta javno pohvalila da će o kraja godine imati 100 milijardi naših fotografija u vlastitim biometrijskim bazama podataka, čime će se omogućiti da će se gotovo svaka osoba na svijetu moći prepoznati i identificirati samo temeljem fotografije.
Clearview AI prikupio je naše fotografije s društvenih mreža i općenito s weba bez našeg znanja i korištenjem umjetne inteligencije kreirala biometrijske profile mnogih od nas.
Nakon što smo pisali i o tome da je CNIL - francusko nadzorno tijelo pokrenulo postupak protiv Clearview AI nekon što su utvrdili da Clearview AI ne prikuplja naše privole za korištenje naših fotografija niti ima valjani legitiman interes za to, posebno u svjetlu nametljive i masovne prirode postupka koji omogućuje prikupljanje slika milijuna korisnika interneta, i nakon što je Clearview AI u Italiji dobio kaznu od 20 milijuna EUR zbog kršenja GDPR-a, novosti nam dolaze iz Velike Britanije.
 
Tamo je nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka (ICO) izreklo kaznu od 7.5 milijuna GBP i naredilo im da prestanu prikupljati i koristiti osobne podatke rezidenata Velike Britanije koji su javno dostupni na internetu, kao i da izbrišu njihove podatke.
 
ICO je posebno istaknuo da je Clearview AI prikupio više od 20 milijardi slika lica i podataka pojedinaca iz javno dostupnih informacija o internetskim i društvenim medijskim platformama diljem svijeta kako bi stvorio internetsku bazu podataka te da ti pojedinci nisu obaviješteni o takvom prikupljanju podataka.
 
Dajemo podršku svim nadzornim tijelima da snažnim akcijama protiv Clearview AI spriječe eskalaciju ozbiljnih prijetnji na našu privatnost.
 
Više o temi na:
 
https://ico.org.uk/about-the-ico/news-and-events/news-and-blogs/2022/05/ico-fines-facial-recognition-database-company-clearview-ai-inc/
 
 
Photo from Pixabay