EDPB (European Data Protection Board) objavio je svoj prijedlog prvih Smjernica na ovu vrlo osjetljivu temu, posebice s aspekta sve učestalijih najava nadležnih tijela pojedinih zemalja članica EU o korištenju biometrijskog praćenja osoba putem sustava video nadzora ili putem fotografija.
 
Naravno, uz samu tehnologiju obrade biometrijskih podataka dolazi nam i primjena umjetne inteligencije (AI) i tzv. Machine Learning (ML).
 
Pri tom moramo uvažiti i činjenicu da nadležna državna tijela, koja pretražuju zapise o pojedinim osobama ili prate njihovo kretanje, djeluju s visokim stupnjem autonomnosti, čime sama zaštita osobnih podataka može pasti u drugi plan.
 
Na takve nadležne "organe" ne primjenjuje se GDPR već EU LED direktiva (Law Enforcement Directive) i svaka zemlja članica mora se strogo držati temeljnih principa, temelja zakonitosti i okvira vezanog za obradu biometrijskih podataka i automatiziranog donošenja odluka iz iste.
 
Na primjer, uporaba biometrijskih podataka mora biti striktno nužna.
 
To što je neka fotografija lica osobe javno objavljena ne znači i da se time postiže zakonitost stvaranja biometrijskog profila iste osobe.
 
Sve su zastupljeniji razni scenariji primjene tehnologije prepoznavanja lica, dokument navodi nekoliko primjera:
 
- automatizirani sustav nadzora granice, kroz provjeru biometrijskih podataka u putovnici ili osobnoj iskaznici i provjera u bazama nadležnih tijela kaznenog progona i sličnih svrha
 
- identificiranje otete djece pristupom u bazu žrtava otmica i usporedba s biometrijskim podacima djeteta
 
- identificiranje sudionika nereda ili demonstracija temeljem snimki s videnadzornih sustava ili izjava svjedoka provjerom s postojećim bazama uz rizike obradom obuhvaćanja i slučajnih prolaznika
 
- identificiranje počinitelja kaznenog djela putem snimki s videonadzornih sustava i naknadna uporaba tehnologije prepoznavanja lica usporedbom s fotografijama iz policijske baze uz primjenu forenzike
 
- daljinska biometrijska identifikacija pojedinaca u javnom prostoru u stvarnom vremenu temeljem prethodno pripremljene liste osoba za kojima se traga i za koje se očekuje da će se kretati određenim javnim prostorom, određenom trgovinom ili trgom
 
- aplikacije s bazom biometrijski obrađenih fotografija lica skinutih s interneta koje omogućuju pretraživanje i traženje konkretne osobe (nešto kao Clearview AI o kojem smo jako puno pisali)
 
Zastrašujuće, zar ne?
 
Javno savjetovanje na kojem može svatko dati svoje komentare otvoreno je do 27.06.2022. i dostupno ovdje:
 
https://edpb.europa.eu/our-work-tools/documents/public-consultations/2022/guidelines-052022-use-facial-recognition_en