Općinski sud u Bavarskoj je kaznio promotora FFP2 maski sa simboličnih 300 EUR kazne zbog izazivanja nematerijalne štete određenom pojedincu kojem se slao marketinške mailove bez njegovog pristanka.
 
Fizička osoba kao primatelj marketinške poruke bila je zapravo odvjetnik i nije joj bilo jasno odakle promotiru FPP2 maski njegova email adresa s obzirom da se ta email adresa nigdje ne oglašava, pa ga je povratno zatražio da pojasni odakle mu i kad ju je prikupio.
 
Konkretno obrazloženje je izostalo, iako članak 14. GDPR-a to zahtijeva.
 
Kako je fizička osoba i odvjetnik imao valjan interes da njegova email adresa ostane nezlorabljena i kako je znao da nije pristao da mu se na tu email adresu šalju marketinške poruke, tužio je promotora FFP2 maski sudu radi naknade za štetu, koja može biti materijalna i nematerijalna.
 
Ali to treba pred sudom dokazati.
 
Bio je skroman u svom zahtjevu naknade u iznosu od samo 300 EUR.
 
Da budemo skroz sažeti, nematerijalna šteta odvjetniku nastala je očiglednim gubitkom kontrole nad korištenjem vlastite odvjetničke adrese i neugodnosti uzrokovane borbom protiv nezakonitog marketinga na njegovoj email adresi.
 
Promotor FFP2 maski zbog takvog postupanja mora platiti i kamate i sudske troškove.
 
Međutim, dobro je pitanje ima li još koja email adresa u njegovom popisu kontakata koja je prikupljena i korištena nezakonito, ili ih je možda kupio na crnom tržištu...
 
Ovo je dobra škola za sve marketinške agencije, promotore, online prodavatelje i sl.
 
Više o kazni na:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=AG_Pfaffenhofen_a._d._Ilm_-_2_C_133/21&mtc=today
 
 
 
 
Photo by Markus Winkler from Pexels