EDPS (European Data Protection Supervisor), odnosno, Europski nadzornik za zaštitu podataka, odnosno, nadzorno tijelo za tijela EU, 3. je siječnja 2022. obavijestio Europol o nalogu za brisanje podataka o osobama koje nemaju uspostavljenu vezu s kriminalnom djelatnošću (kategorizacija predmeta obrade podataka).
 
Ovom se Odlukom završava istraga EDPS-a pokrenuta 2019. godine
 
U kontekstu svoje istrage u rujnu 2020. EDPS je utvrdio da Europol pohranjuje veliki broj osobnih podataka bez kategorizacije predmeta podataka, što predstavlja rizik za temeljna prava pojedinaca.
 
Iako je od tada uveo neke mjere, Europol nije ispunio zahtjeve EDPS-a da odredi odgovarajuće razdoblje zadržavanja podataka za filtriranje i prikupljanje osobnih podataka koji su dopušteni za analizu u skladu s Uredbom o Europolu.
 
To znači da Europol te podatke čuva dulje nego što je potrebno, suprotno načelima smanjenja količine podataka i ograničenja pohrane, sadržanima u Uredbi o Europolu.
 
S obzirom na prethodno navedeno, EDPS je odlučio upotrijebiti svoje korektivne ovlasti i uvesti šestomjesečno razdoblje zadržavanja (za filtriranje i vađenje osobnih podataka).
 
Skupovi podataka stariji od 6 mjeseci koji nisu prošli ovu kategorizaciju predmeta podataka moraju se izbrisati.
 
To znači da Europol više neće moći čuvati podatke o osobama koje nisu povezane s kaznenim djelom ili kriminalnom radnjom tijekom dugih razdoblja bez postavljenog roka.
 
Europski nadzornik za zaštitu podataka odobrio je Europolu razdoblje od 12 mjeseci za usklađivanje s Odlukom za skupove podataka koji su već zaprimljeni prije nego što je Europol obaviješten o toj odluci.
 
EDPS je uvjeren da će se ovom naredbom osigurati usklađenost Europola s njegovim obvezama na temelju Uredbe o Europolu uz istodobno održavanje njegovih operativnih sposobnosti.
 
EDPS odluka:
 
https://edps.europa.eu/system/files/2022-01/22-01-10-edps-decision-europol_en.pdf
 
 
Photo from iapp.org