Oštar je to potez jednog od najodlučnijih i najstrožih nadzornih tijela za zaštitu podataka u EU - francuskog CNIL-a, kojim su na zadnji dan 2021. godine ovim tehnološkim gigantima i najvećim kradljivcima naše privatnosti dali ključno upozorenje zbog izigravanja naših prava kao njihovih korisnika.

 

Google: 150 milijuna "nagradnih bodova"

Kazna Googleu odnosi se na postupanje Googlea i YouTubea s postavkama kolačića koji nam se instaliraju bez naše istinske mogućnosti upravljanja njima, konkretno zbog nemogućnosti odbijanja instalacije kolačića, odnosno, odbijanja davanja privole za njihovu instalaciju.

Google pravno osporava nadležnost CNIL-a u ovom postupku, tvrdeći da bi prema "one-stop-shop" principu GDPR-a postupak moralo voditi vodeće nadzorno tijelo u EU - irski DPC, s obzirom da Google ima svoj poslovni nastan u EU u Irskoj. Na sreću, Francuski CNIL je glatko odbio takvu primjedbu Googlea protuargumentom da se ovaj postupak temelji na ePrivacy Direktivi, koja utvrđuje načine postupanja s kolačićima kao lex-specialis u odnosu na GDPR, i temeljem koje je Francuska donijela i vlastiti zakon.

Suština utvrđene krivnje Googlea je u tome da web stranice google.fr i youtube.com omogućuju da se jednim klikom od strane posjetitelja prihvate kolačići, ali takva mogućnost ne postoji i za odbijanje davanja privole za sve kolačiće. CNIL je utvrdio da mi kao korisnici moramo napraviti najmanje 5 koraka da bismo uspjeli spriječiti instalaciju kolačića.

CNIL je naglasio da mogućnosti prihvaćanja i odbijanja kolačića i drugih "trackera" moraju biti jednako jednostavne i jednako dostupne.

Štoviše, jasno su naglasili da takvo postupanje Googlea predstavlja prepreku slobodi izbora korisnicima na davanje ili odbijanje privole, a što u konačnici ima za posljedicu da mi kao korisnici jednostavno moramo prihvatiti kolačiće. Što je zaista i istina.

U konačnici kazna je izrečena na način da je američki Google dobio 90 milijuna EUR kazne a irski Google 60 milijuna EUR, uz rok od 3 mjeseca da isprave ove neusklađenosti, a za svaki dan kašnjenja u ispravljanju slijede im kazne od po 100.000 EUR dnevno.

https://www.dataguidance.com/news/france-cnil-fines-google-150m-inadequately-facilitating

…………………………………………………………………

Facebook: 60 milijuna "nagradnih bodova"

Krivnja Facebooka je poznata svima nama. Kada se prijavljujemo putem weba na Facebook, ponuđene su nam dvije opcije: da prihvatimo sve kolačiće ili da detaljnije upravljamo postavkama, prije nego uopće možemo koristiti ovu društvenu mrežu.

To znači da se jednim klikom prihvaćanja daje privola Facebooku da nemilice instalira svoje kolačiće, a ako želimo spriječiti takvu instalaciju raznih neželjenih marketinških kolačića prve i treće strane, moramo duboko posegnuti u daljnje postavke.

CNIL je naglasio da privola mora biti dana slobodnom voljom, temeljena na jasnim informacijama i rezultatom jasne aktivnosti korisnika kao izrazom njegove slobodne volje, pri čemu se zakonitom privolom smatra samo slučaj u kojem svatko od nas ima potpuno slobodan izbor pristanka ili odbijanja davanja privole bez ikakve posljedice.

CNIL je jasno utvrdio da odbijanje instalacije kolačića nije omogućeno na jednostavan i lako dostupan način kako je to u slučaju davanja privole za kolačiće.

Kazna je izrečena irskom Facebooku uz rok od 3 mjeseca da isprave ove neusklađenosti, a za svaki dan kašnjenja u ispravljanju slijede im kazne od po 100.000 EUR dnevno, a ujedno je odbijen zahtjev Facebooka da CNIL javno ne objavljuje ovu odluku.

https://www.dataguidance.com/news/france-cnil-fines-meta-60m-inadequately-facilitating