Uvodna izjava 71. GDPR-a kaže slijedeće:
 
"Ispitanik bi trebao imati pravo na to da se na njega ne odnosi odluka, što može obuhvaćati mjeru, kojom se procjenjuju osobni aspekti u vezi s njim koja se isključivo temelji na automatiziranoj obradi i koja proizvodi pravne učinke koji se odnose na njega ili slično na njega znatno utječu, poput automatskog odbijanja zahtjeva za kreditom putem interneta ili prakse zapošljavanja putem interneta bez ikakve ljudske intervencije.
 
Takva obrada uključuje „izradu profila” koja se odnosi na svaki oblik automatizirane obrade osobnih podataka kojom se procjenjuju osobni aspekti u vezi s pojedincem, osobito analizu i predviđanje aspekata ispitanikovog učinka na poslu, ekonomskog stanja, zdravlja, osobnih preferencija ili interesa, pouzdanosti ili ponašanja, lokacije ili kretanja kada ona proizvodi pravne učinke koji se odnose na ispitanika ili na njega snažno utječu.
 
U svakom slučaju na takve bi se obrade trebale primjenjivati odgovarajuće zaštitne mjere, koje bi trebale uključivati davanje određenih informacija ispitaniku i pravo na ljudsku intervenciju, pravo na izražavanje vlastitog stajališta, na dobivanje pojašnjenja odluke donesene nakon takve procjene i pravo na osporavanje odluke."
 
------------------------------
 
A takvo pravo iznajmljivačima globalno poznata Airbnb platforma ne daje kad su u pitanju osobni podaci pojedinih iznajmljivača kao fizičkih osoba.
 
Prema tvrdnjama pravnih aktivista NOYB (None of Your Business) udruge, Airbnb radi automatizirano donošenje odluka o podizanju ili smanjenju ocjene pojedinog iznajmljivača temeljem algoritama koji obrađuju komentare korisnika smještaja.
 
Iznajmljivači nisu od strane Airbnb-a upoznati s automatiziranim donošenjem odluka, niti o pravima iznajmljivača da utječu na odluku ili da iskoriste svoje pravo kojim ne žele biti predmetom takve automatizirane obrade njihovih osobnih podataka.
 
Pri tom Airbnb algoritmima upravlja financijskom budućnošću iznajmljivača i pogrešnom odlukom ili pogreškom u algoritmu iznajmljivač može izgubiti svoju ocjenu i svoju vidljivost unutar Airbnb aplikacije, toliko važnu prilikom pridobivanja korisnika, kao i što može biti prisiljen smanjivati svoje cijene pa i otpuštati radnu snagu uslijed takvog razvoja događaja.
 
S obzirom na te nalaze, NOYB je pokrenuo tužbu protiv Airbnb pred jednim od njemačkih nadzornih tijela za zaštitu osobnih podataka, o čemu ćemo javljati daljnje novosti.
 
Više o temi na:
 
https://noyb.eu/en/gdpr-complaint-airbnb-hosts-mercy-algorithms
 
 
 
 
Photo by Kristina Snowasp from Pexels