Posljednjih dana AZOP je pokrenuo sveobuhvatni nadzor usklađenosti web stranica u nizu ustanova na nacionalnoj razini, prvenstveno se fokusirajući na usklađenost stranica po pitanju transparentnosti, odnosno, objavljene Politike privatnosti i načina postupanja s kolačićima.
 
Nije tajna da nevjerojatna količina web stranica u Hrvatskoj koristi Google Analytics kolačiće i da ih instaliraju bez prethodne privole posjetitelja web stranice, o tome smo pisali zaista puno puta.
 
Isto smo tako svjedočili da brojni pravni subjekti ni ne znaju da njihove web stranice instaliraju Google Analytoics kolačiće i da ne znaju da su im tvrtke za izradu web stranica i hostanje iste i naplatili i instalirali bez zakonski obveznih privola posjetitelja.
 
Želja nam je ovim postom, osim prikazivanja isječka dopisa kojim AZOP pokreće nadzorne aktivnosti, skrenuti pozornost svim pravnim subjektima, bez obzira radilo se o javnom, državnom ili privatnom sektoru, da se Google Analytics kolačići i slični statistički i marketinški kolačići ne smiju instalirati na računala i uređaje posjetitelja web stranice prije nego ih posjetitelj web stranice dozvoli svojim nedvojbenim i aktivnim pristankom, uz prethodnu informiranost o kolačićima.
 
Još je kompliciranija situacija u pravnim subjektima koji instalaciju Google Analytics kolačića jasno potvrđuju kroz javno objavljene Politike kolačića i pri tom potvrđuju da se prikupljaju naše IP adrese i prenose na server Googlea, što je u suprotnosti s odredbama GDPR-a i presude Europskog suda iz srpnja 2020. Pri tom se ni na koji način od posjetitelja web stranice ne traži davanje prethodne privole.
 
Štoviše, na raznim platformama javne uprave i javnih usluga koje koriste naši brojni građani nailazimo na Politike kolačića koje nas upućuju da moramo sami u svom web browseru onemogućiti instalaciju kolaćića.
 
To je apsolutno pogrešno i suprotno s člankom 100. stavkom 4. Zakona o elektroničkim komunikacijama i odredbama GDPR-a vezanim za privole.
 
Teskt iz dopisa AZOP-a prilikom otvaranja nadzora jasno određuje da se manjak aktivnosti ne može smatrati privolom, koja mora biti naša jasna potvrdna radnja kojom se izražava dobrovoljan, informiran i nedvosmislen pristanak na obradu osobnih podataka putem kolačića.