Apple je prije nekoliko dana omogućio nadogradnje iPhone i iPad uređaja na verzije iOS 15.2 and iPadOS 15.2, i jedna od vrlo zanimljivih novosti je App Privacy Report.

Unatrag više od godinu dana Apple je uložio veliki trud u jačanju privatnosti korisnika svojih uređaja, čime se bitno odmaknuo od reputacije svog jedinog pravog konkurenta u području operativnih sustava na pametnim uređajima - Googlea.

Međutim, nisu izostale ni kritike da Apple i dalje prati svoje korisnike.

Rezultat ovakvih zbivanja je App Privacy Report kojeg, nakon nadogradnje na nove verzije IOS i iPadOS operativnog sustava, možemo i preporučljivo je aktivirati ovu novu funkcionalnost na ovaj način:

 

Settings > Privacy > App Privacy Report i uključimo tu funkcionalnost.

 

Od trenutka uključenja App Privacy Report funkcionalnosti, počinje bilježenje svih relevantnih podataka na temelju kojih dobivamo i pregled koje aplikacije nam pristupaju podacima i senzorima u našem pametnom telefonu i s kojim stranama se dijele, točnije s kojim web stranicama trećih strana.

Zasigurno će nas najviše interesirati koje aplikacije pristupaju našem adresaru, našoj kameri ili mikrofonu, našoj lokaciji...

Bit će zanimljivo promatrati svakome od nas kako pojedine aplikacije postupaju s našom privatnošću i zasigurno će i ova razina transparentnosti i davanja mogućnosti kontrole od strane Applea svojim korisnicima, pomoći u "discipliniranju" proizvođača aplikacija u poštivanju privatnosti krajnjih korisnika.

 

Više na:

https://support.apple.com/en-us/HT212958

 

 

Photo by Apple