Nismo do sada prečesto javljali o hakerskim napadima u kojima primarni cilj nije bio krađa identiteta ili osobnih podataka, ali nas je najsvježiji slučaj potaknuo da pišemo i o temi krađe poslovnih tajni.
 
Kako smo i sami svjedočili u prijašnjim godinama, dosta prije globalne, pandemijom nametnute, digitalne transformacije, krađa poslovnih laptopa bila je jedan od manje sofisticiranih načina krađa poslovnih tajni i strateške dokumentacije.
 
Danas su kompanije bitno izloženije uslijed rada na daljinu i sigurnosnim propustima koji se događaju na središnjim sustavima i na strani zaposlenika radeći iz svojih kuhinja, spavaćih soba ili kafića.
 
Cyber kriminalci upali su u računalnu mrežu švedskog proizvođača automobila Volvo i ukrali dio istraživačkih i razvojnih tajni.
 
Proizvođač automobila objavio je obavijest na svojoj internetskoj stranici potvrđujući ovaj sigurnosni incident. Iako je količina ukradenih podataka mala, Volvo je upozorio kako bi taj incident mogao bitno utjecati na poslovanje kompanije.
 
Volvo nije otkrio datum kada se napad dogodio, koliko je trajao, niti kada je otkriven, ali je potvrđen upad u jedan od repozitorija poslovne dokumentacije.
 
Dok je istraga incidenta u tijeku, Volvo je potvrdio kako još uvijek nisu pronađeni dokazi koji bi sugerirali da su i osobni podatci korisnika ukradeni ili im je neovlašteno pristupano.
 
Volvo je osnovan 1927. godine sa sjedištem u Gothenburgu, u Švedskoj. Proizvođač automobila ima više proizvodnih pogona rasprostranjenih diljem svijeta, uključujući i one na lokacijama u Sjedinjenim Američkim državama i Narodnoj Republici Kini.
 
Tri istraživačka i razvojna centra Volva nalaze se u Gothenburgu, Camarillu u Kaliforniji te Shanghaiu u Kini. Tvrtka još uvijek nije podijelila na koje je od svojih lokacija izvršen cyber-napad.
 
Više o temi:
 
https://www.media.volvocars.com/global/en-gb/media/pressreleases/292817/notice-of-cyber-security-breach-by-third-party-1
 
 
Photo by Erik Mclean from Pexels