Čitajući najsvježiji Onfido's 2022 Identity Fraud Report, dostupan na stranici:
 
https://onfido.com/landing/identity-fraud-report/?prevItm=670216386&prevCol=2373092&ts=1894
 
saznajemo da je u razdoblju od 12 mjeseci do listopada 2021. otkriven sofisticirani val organiziranih prijevara u svijetu, pri čemu 47% svih prijevara povezanih s identifikacijskim ispravama pokazuje sve teže uočljive očite pogreške tijekom krivotvorenja.
 
U protekloj godini, putovnice su postale najčešće napadan oblik identifikacijkog dokumenta, čak i od nacionalnih osobnih iskaznica.
 
Za to postoje dva razloga:
 
- ključni osobni podaci za jednoznačnu identifikaciju osobe na putovnici se nalaze na jednoj stranici, za razliku od dvostranih osobnih iskaznica,
 
- putovnice pojedinih zemalja "s reputacijom" smatraju se dokumentima s najvišim jamstvom sigurnosti čime se nerijetko smanjuje učestalost provjere njihove vjerodostojnosti.
 
U izvješću se također otkrivaju zanimljive činjenice o ponašanju prevaranata i njihovim aktivnostima vikendima.
 
Prevaranti sve češće rade povremeno, ne u kontinuitetu, i uobičajeni radni tjedan njihovih aktivnosti je zamijenjen napadima tijekom vikenda koji su se povećali su se za više od 50 posto od 2019. godine, čime se otežava i pravovremeno otkrivanje prijevara.
 
Definitivno je svemu ovom doprinijela pandemija i intenziviranje rada izvan ureda, uvođenje niza dodatnih digitalnih platformi u našu poslovnu i privatnu svakodnevicu, što je dovelo i do značajnog povećanja online krađe identiteta i prijevara.
 
U SAD se bilježi nevjerojatan porast takvih prijevara za 42% što je dovelo do procijenjene štete od 712 milijardi dolara. Taj trend sve više postaje konstantom zbog porasta kupovine putem interneta i rada na daljinu.
 
 
 
Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels