Odbor ministara Vijeća Europe izdao je ažuriranu preporuku o profiliranju kojom se zaključuje da profiliranje ne bi trebalo ugroziti ljudska prava ili demokratska društva. Također poziva sustave profiliranja na poštivanje „ugrađenih” načela zaštite i zaštite osobnih podataka tijekom cijelog ciklusa obrade.
 
Odbor ministara Vijeća Europe usvojio je preporuku kojom se odgovara na duboke promjene u profiliranju u proteklom desetljeću i na potrebu za dodatnim mjerama i zaštitnim mjerama za zaštitu osobnih podataka i privatnog života pojedinaca. Tekst kojim se ažurira prethodna Preporuka iz 2010. o istom predmetu ima za cilj uskladiti odredbe s ažuriranom „Konvencijom 108”, kojom se uređuje zaštita i zaštita osobnih podataka pojedinaca.
 
Preporukom se predviđa da se poštovanje temeljnih prava i sloboda, osobito ljudskog dostojanstva, privatnosti, slobode izražavanja, nediskriminacije, socijalne pravde, kulturne raznolikosti i demokracije, mora osigurati u javnom i privatnom sektoru u svim oblicima i metodama profiliranja.
 
Preporuka se odnosi na profiliranje kao bilo koji oblik automatizirane obrade osobnih podataka, uključujući upotrebu sustava strojnog učenja, koji se sastoji od upotrebe podataka za ocjenjivanje određenih obilježja koja se odnose na pojedinca. Profiliranje posebno uključuje analizu i predviđanje značajki pojedinaca u odnosu na njihovo poslovanje, gospodarsku situaciju, zdravlje, osobne interese, pouzdanost, ponašanje, lokaciju ili kretanja.
 
Odbor ministara izdao je preporuku za podizanje svijesti da tehnike profiliranja mogu utjecati na pojedince stavljajući ih u unaprijed definirane kategorije, često bez njihova znanja, a nedostatak transparentnosti može predstavljati visoki rizik za temeljna ljudska prava, posebno ranjive osobe poput djece.
 
Preporukom se predviđa da je obrada osobnih podataka u svrhu otkrivanja ili predviđanja rasnog ili etničkog podrijetla, političkih mišljenja, članstva u sindikatima, vjerskih ili drugih uvjerenja, zdravlja ili spolnog života pojedinaca dopuštena samo ako takva obrada pruža odgovarajuće zaštitne mjere predviđene zakonom i ako su takvi podaci strogo potrebni za legitimne i posebne svrhe obrade.
 
U tom kontekstu Odbor ministara poziva nacionalna regulatorna tijela da uvedu i promiču razvoj takvih sustava koji će, kao obvezni preduvjet, imati „ugrađeno” načelo zaštite i zaštite osobnih podataka tijekom cijelog ciklusa obrade i izgradnje, posebno uporabom tehnologija koje pogoduju privatnosti. U Preporuci se također naglašava prijedlog država da poduzmu odgovarajuće mjere protiv razvoja i uporabe takvih tehnologija usmjerene, u cijelosti ili djelomično, na nezakonito zaobilaženje tehnoloških mjera za zaštitu privatnosti.
 
Više na stranicama Vijeća Europe:
 
https://search.coe.int/cm/pages/result_details.aspx?objectid=0900001680a46147
 
 
 
Photo by Alex Knight from Pexels