Globalni mediji prenose vijest da američki FBI ima pristup do sadržaja naših poruka na Whatsapp i Facebook Messenger platformi.

Zanimljivo je, ako je točno, da Signal, Telegram, Threema, Viber, WeChat i Wickr ne dijele sadržaje naših poruka.

Istovremeno Facebookov Messenger javno potvrđuje da ne enkriptira naše poruke i odgađa uvođenje enkripcije na vjerojatno 2023. godinu, dok nas istovremeno Whatsapp pokušava uvjeriti da enkripcija poruka onemogućava pristup do njihovog sadržaja i da je vidljiva samo primatelju i pošiljatelju.

Pri otkrivanju sadržaja poruka zaštićenih enkripcijom, Whatsapp je mora skinuti i definitivno to i može, ali je legitimno postaviti pitanje kome se još otkriva sadržaj naših poruka na taj način.

Sasvim je jasno da je Whatsapp obvezan omogućiti pristup sadržaju poruka i metapodacima nadležnim sigurnosno-obavještajnim agencijama SAD-a na temelju propisa SAD (SCA, FISC i FISA 702) kao pružatelj elektroničkih komunikacijskih usluga.

Međutim, upravo je takva obveza pravnih subjekata u SAD prema zakonima u području nacionalne sigurnosti i posljedično neravnopravna pozicija građana EU u zaštiti svojih temeljnih prava i sloboda tijekom istražnih i sudskih postupaka američkih saveznih tijela bila ključnim momentom stavljanja van snage EU-US Privacy Shielda u srpnju 2020.


Više o temi na:

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/fbi-whatsapp-apple-imessage-icloud-access-b1966933.html

https://therecord-media.cdn.ampproject.org/c/s/therecord.media/fbi-document-shows-what-data-can-be-obtained-from-encrypted-messaging-apps/amp/

https://www-rollingstone-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.rollingstone.com/politics/politics-features/whatsapp-imessage-facebook-apple-fbi-privacy-1261816/amp/?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D

 


Photo from:

www.therecord-media.cdn.ampproject.org