Prenosimo izjavu NOYB-a (None of Your Business), globalno prepoznate udruge aktivista u području zaštite osobnih podataka i zaista iznimnih znalaca:
 
"Općenito gledano, cilj naših „adventskih štiva” je pojasniti status dokumenata u proceduri GDPR-a i završnih godina prijetnji i proceduralnih nepravdi Facebooka i DPC-a (irsko nadzorno tijelo) protiv normalnih korisnika, ali i protiv drugih nadzornih tijela. Oba su subjekta razvila strategiju prikrivanja informacija koje za njih nisu povoljne kako bi oblikovali percepciju javnosti, ali i stekli prednost u postupku. Iako Facebook, čini se, uglavnom pokušava odgoditi i komplicirati postupke, DPC sve više koristi te strategije na europskoj razini u postupcima suradnje kako bi potkopao značaj drugih nadzornih tijela. Nakon godina nezapočinjanja (još jedne) rasprave o tim proceduralnim pitanjima, odlučili smo da smo došli do točke u kojoj se o tim pitanjima mora odlučiti, budući da nas je DPC nezakonito uklonio iz postupka."
 
Na NOYB stranci otkriven je sadržaj dopisa odvjetničkog tima Facebooka i austrijskog nadzornog tijela, nakon što je austrijsko nadzorno tijelo postavilo konkretna pitanja Facebooku Inc. Facebook Inc. se ne smatra obveznikom GDPR-a i smatra se samo izvršiteljem obrade u ime Facebook Ireland te traži da se austrijsko nadzorno tijelo za sva pitanja obrati irskom Facebooku. Austrijsko nadzorno tijelo izrijekom potvrđuje da je pitanja uputilo na američku adresu središnjice Facebooka i odbija tvrdnje Facebooka da NOYB kao strana u sporu ne smije imati pristup do ovih očitovanja i da vrijedi obveza tajnosti postupka.
 
I tako se odgađa odvijanje postupka 3 mjeseca prije nego se uopće uđe u meritum spora.
 
Na svakom je čitatelju da slobodno procijeni koja strana je u pravu. Iako je sve jasno...
 
Prvo adventsko štivo je ovdje:
 
https://noyb.eu/en/first-noyb-advent-reading-facebookdpc-documents