S krajem listopada 2021. Google je započeo s puštanjem nadogradnji svojih Android operativnih sustava na pametnim telefonima i te nadogradnje su dostupne za sve veći broj uređaja.

Ako nam se od strane Googlea ponudi takva opcija, iskoristimo je, posebice jer se ovom većom nadogradnjom Google napokon odlučuje dati značajnu kontrolu privatnosti svojim korisnicima, s obzirom da njegova konkurencija - Apple - svakim danom stvara razliku kao "Privacy friendly" platforma, a sve veći broj korisnika to i zahtijeva.

 

Android telefoni na verziji Android 12 dobivaju niz novih Privacy postavki, o kojima više možemo naučiti ovdje:

https://www.wired.com/story/android-12-app-permissions-privacy/

 

Kako ih aktivirati i iskoristiti ove mogućnosti zaštite privatnosti po prvi puta na Androidu?

Ključno unaprjeđenje na Androidu ide u smjeru u kojem je Apple na iPhone i iPad uređajima krenuo sad već davno.

Radi se o davanju nam prava na vlastiti izbor želimo li da pojedina aplikacija ima pristup do naše kamere, kontakata, dokumenata, lokacije, mikrofona i raznih senzora u pametnom telefonu.

OK, neke od tih pristupa moramo dati, jer su nužni za funkcioniranje neke aplikacije, kao npr. lokacija ili kamera ili pristup fotografijama.

Ali smo itekako svjesni da nam danas svaka iole beznačajna aplikacija pokušava koristiti naš mikrofon ili kameru.

Sad time možemo upravljati na Android 12 operativnom sustavu kroz PRIVACY DASHBOARD.

Tu će nam naš pametni telefon prikazati koje aplikacije su u zadnjih 24 sata pristupile našem mikrofonu, lokaciji, senzorima, kameri, i dat će nam se mogućnost da izaberemo želimo li to dozvoliti ili ne.

Naša preporuka je da ovdje budemo neumoljivi kao bismo zaštitili svoju privatnost, ionako će nas aplikacije naknadno moliti da dozvolimo pristup.

 

Idemo na Settings -> Privacy -> Privacy Dashboard

Npr. pogledajmo tko ima pristup našem kalendaru, vjerujte nam, mnogi od nas upisuju osobne podatke i kalendar. A to je najblaži primjer.

 

Ako izaberemo "Calendar" vidjet ćemo koje aplikacije imaju dozvolu pristupiti mu. Klikom na svaku pojedinu aplikaciju možemo promijeniti postavke. Objektivno, koje aplikacije bi trebale imati pristup eventima u našem kalendaru? Terminu odlaska kod zubara ili kave s frendom ili frendicom? Ili datumima rođendana nama dragih osoba?

Izmijenimo postavke i "otkačimo" nepotrebne aplikacije s pristupa kalendaru.

Da ne spominjemo pristup našoj lokaciji. Naravno da je važan za aplikacije za vremensku prognozu, ali za Viber i Whatsapp nije.

Posebno obratimo pozornost na popis aplikacija kojima je dozvoljen pristup našem mikrofonu i kameri.

Odlična je novost da, kao i na Apple uređajima, Google sad omogućuje da nam na glavnom ekranu pametnog telefona zasvijetli zelena točkica ako nam neka aplikacija pristupa mikrofonu ili kameri.

Dodatak zaštiti naše privatnosti na Android 12 uređajima dolazi u mogućnosti da izmijenimo tzv. Advertising ID, kojim inače aplikacije povezuju nas pojedince sa samim uređajem radi preciznijeg profiliranja i prikupljanja informacija o našim interesima.

 

Odemo na Settings -> Privacy -> Ads -> Delete Advertising ID

Nakon svega, odemo na Settings -> Privacy i iskoristimo sve mogućnosti koje nam se pružaju u zaštiti naše privatnosti.

 

A na kraju, ako želimo smanjiti količinu podataka koje dajemo Googleu, odemo na Google location history - > Activity controls.

Isključimo Location history i web browsing history kao i YouTube history. Osim ako nam je to jako važno.

 

Tektonska je ovo promjena za korisnike Android pametnih uređaja, iskoristimo je od prvog dana. Nećemo požaliti.