Više puta smo upozoravali na prijevare u kojima "kupci-prevaranti" na oglas koji smo negdje objavili, radi izravne uplate na naše bankovne račune traže da im pošaljemo broj kartice, datum valjanosti i CVV kod.
Zaista nam je žao građana koji su bili neoprezni i lakomi, stoga sad želimo pomoći svima da im se ne dogodi da lakovjerno nasjednu na ovakvu varku.
Promislimo svi zajedno:
Je li ikome za uplatu na naš bankovni račun potrebna kopija naše bankovne kartice? NIJE.
Je li im potreban broj naše bankovne kartice? NE.
Je li im potreban CVV broj s naše bankovne kartice? DEFINITIVNO NE.
Za uplatu na naš račun dovoljan je samo IBAN našeg računa, i naše ime. I to je OK.
Pronašli smo slučajeve da su prevaranti tražili od lakovjernih sugrađana da im pošalju i obostranu presliku bankovne kartice.
 
NEMOJMO NIKADA NIKOME DAVATI PRESLIKU BANKOVNE KARTICE.
 
Ako smo već dali podatke s bankovne kartice ili poslali presliku iste, javimo se odmah našoj banci i objasnimo im okolnosti. Bez brige, banke su itekako svjesne svega što se zbiva na internetu
U svakom slučaju prijavite bez ikakvog odlaganja ovakve prijevare MUP-u, brzo će reagirati i temeljem vašeg upozorenja obavijestiti sve građane RH da ne nasjedaju.
 
Evo i svježih slučajeva iz medija.
 
Najnoviji slučaj prevare zabilježen je u Policijskoj postaji Trogir kojoj je 22-godišnjakinja prijavila da je oštećena kaznenim djelom računalne prijevare.
 
Naime, oštećena je putem internetskog oglasnika oglasila prodaju artikla, nakon čega joj se obratila nepoznata osoba i dovela je u zabludu navodeći kako će kupiti oglašeni artikl pri tom tražeći da 22-godišnjakinja dostavi podatke o bankovnoj kartici radi navodne sigurne kupnje. Tako je nepoznata osoba oštećenoj dostavila poveznicu (link) za unos bankovnih podataka. Oštećena 22-godišnjakinja je nakon upisanih podataka sa svoje bankovne kartice i CVC broja na taj link, ubrzo primijetila da joj je s računa skinut novčani iznos od nekoliko tisuća kuna.
 
https://slobodnadalmacija.hr/split/naucite-razliku-izmedu-iban-a-i-broja-kreditne-kartice-ovo-drugo-ne-saljite-nikome-jedna-je-djevojka-naivnost-skupo-platila-donosimo-i-pricu-splicanke-koja-je-osujetila-pokusaj-krade-1146248