Nedavno smo se susreli s takvim slučajem u privatnom okruženju i zasigurno nismo jedini, a svatko od nas se može naći u takvoj situaciji već sutra.
 
Posebnu prijetnju donosi trenutak kada odlučimo kupiti novi laptop, a na starog skroz zaboravimo ili ga se jednostavno želimo riješiti.
 
Naravno, prva pomisao je ekološke naravi i sve ide u smjeru da se laptop kao elektronički otpad zbrine kako je i red.
 
Brisanje dokumenata, emailova, fotografija, kontakata tehnički više nije moguće na jednostavan način, jer pristup laptopu nije moguć. Ni slike ni tona.
 
Ali smo svjesni da su razne poslovne tajne, osjetljive informacije i osobni podaci gore na hard disku, a nismo pravovremeno vodili brigu da sadržaj hard diska kriptiramo, npr. Bitlockerom ili nekim drugim alatom.
 
U tom trenutku moramo biti svjesni da sve te informacije i osobni podaci jesu i dalje možda dostupne na nekriptiranom hard disku, i da znalac možda može doći do svih podataka i dokumenata na hard disku.
 
Ako laptop samo tako ekološki zbrinemo, ozbiljno se izlažemo curenju svih tih informacija s nekriptiranog hard diska i potencijalno nanošenju ozbiljne štete sebi, svojoj obitelji, poznanicima, poslovnim suradnicima, organizaciji u kojoj radimo i sl.
 
Stoga je važno uzeti si vremena prije ekološkog zbrinjavanja, otvoriti laptop i izvaditi hard disk.
 
Taj posao možemo povjeriti i ozbiljnim servisima računalne opreme u koje imamo maksimalno povjerenje da pokušaju sadržaj starog hard diska kopirati na novi medij, bez izrade dodatnih kopija.
 
U svakom slučaju, ključno je hard disk mehanički uništiti.
 
Ovo vrijedi i za sve one koji se žele riješiti još ispravnog laptopa a misle da su formatiranjem hard diska izbrisali njegov sadržaj. Preporučamo izvršiti tzv. višestruki "wipe", kakva mogućnost postoji kroz kvalitetne alate (npr. CCleaner) i koja je omogućena i u Windows 10:
 
Settings > Update & Security > Recovery > Reset this PC > Remove everything.
 
Kod poslovnih subjekata uobičajeno je da IT odjel vodi brigu da rashodovani ili nepopravljivi laptopi ne izađu izvan organizacije bez ovakvih koraka, bez obzira bili oni u najmu ili u vlasništvu. Je li tako baš u svakoj organizaciji, ruku u vatru nećemo stavljati...
 
 
 
 
 
Photo by Tara Winstead from Pexels