Prije nekoliko dana, točnije 18.11.2021. održana je sjednica EDPB-a (European Data Protection Board) u čijem radu redovito sudjeluju i predstavnici AZOP-a.
 
Između niza donesenih dokumenata i stajališta EDPB-a, posebno nas veseli doneseno službeno stajalište EDPB-a na temu "Digital and Data Strategy", iz kojeg dokumenta izdvajamo ključne dijelove, koje u cijelosti podržavamo:
 
1. U budućoj Uredbi EU o umjetnoj inteligenciji mora se zabraniti uporaba biometrijskih sustava (npr. sustavi prepoznavanja lica) koji bi služili za prepoznavanje etničke ili rasne pripadnosti pojedinca, kao i njegovih političkih uvjerenja ili seksualne orijentacije te prepoznavanja emocija pojedinca.
 
2. U budućoj Uredbi EU o umjetnoj inteligenciji mora se zabraniti korištenje automatiziranih sustava prepoznavanja ljudskih karakteristika u javnom prostoru, kao što su npr. prepoznavanje lica, načina hodanja ili kretanja, otisci prstiju, DNA, glas, način korištenja tipkovnica i ostali biometrijskih i ostale bihevioralne karakteristike pojedinca.
 
3. Ciljano online oglašavanje mora se puno strože regulirati, s obzirom da za iste svrhe i ciljeve nije nužno pratiti ponašanje pojedinca, a posebno se mora strogo zabraniti praćenje i profiliranje djece.
 
 
EDPB Statement on the Digital Services Package and Data
Strategy se nalazi ovdje:
 
https://edpb.europa.eu/our-work-tools/our-documents/statements/statement-digital-services-package-and-data-strategy_en