I sami smo se iznenadili da je, uz sve pametne telefone, tablete, alarme, zvučnike, slušalice, satove, TV prijemnike, na prvom mjestu naš vanjski mrežni Hard disk kojeg imamo spojenog na računala radi izrade sigurnosnih kopija, tzv. NAS ili network-attached storage, kojim osiguravamo interno Cloud rješenje za pohranu cjelokupne vrijedne dokumentacije.
 
Da, rijetki su domovi koji to imaju, ali postoje manje tvrtke koje ih itekako koriste.
 
NAS uređaji defitinivno, pored svih pametnih uređaja i tehnologija, sadrže najviše naših poslovnih tajni i vrijednih osobnih podataka.
 
A njihova ranjivost kad su u pitanju kibernetički napadi dolazi iz činjenice da se rijetko ažurira njihov software, a nakon što nam istekne licenca za održavanje, uopće ne radimo ažuriranja softwarea, čime prepoznate ranjivosti ostaju širom prisutne i naše kompletne kopije dokumentacije, evidencija i osobnih podataka postaju ranjive.
 
Posebno takva ranjivost može eskalirati u slučajevima ransomware napada, kada napadači ne enkriptiraju samo sadržaj medija u našem računalu, već to čine i na svim medijima i diskovima spojenima na računalo, pa tako i na NAS.
 
Stoga je vrlo važno redovito raditi nadogradnje NAS softwarea s obzirom da se ranjivosti otkrivaju svakog tjedna.
 
Druga kategorija posebno ranjivih sustava su, vjerovali ili ne, uređaji koje svatko od nas ima doma - pametni televizori.
 
Pametni TV prijemnici sve su češća meta napada i ulaska u našu kućnu mrežu, jer se rijetko tko od nas sjeti provjeriti ima li možda nadogradnji frimwarea TV prijemnika.
 
To možemo lako utvrditi ako na TV prijemniku odemo na otprilike ovakav menu i redodlijed: Settings - Advanced - General - About this TV - Software version. Probajmo odmah.
 
Na trećem mjestu najveće ranjivosti su dakako naši Routeri koje smo dobili od naših telekoma, bez obzira radilo li se o spajanju putem optičkog kabela ili bakrene parice. Na njih se pute kućne WiFi mreže spajaju svi uređaji, a Routeri u pravilu dolaze s inicijalnim postavkama i lozinkama koje premali broj korisnika mijenja odmah po instalaciji. Te lozinke kad tad dođu na Crno tržište dostupne onima koji žele ubaciti se u naše kućne mreže.
 
Provjerimo status zadnje nadogradnje naših WiFi Routera logiranjem na adresu 192.168.1.1. i izmijenimo tvorničke lozinke odmah. Naravno, moramo ih i zapamtiti.
 
Na četvrtom mjestu ranjivosti su IP web kamere koje su mnogi od nas u posljednjih godinu i pol dana kupili. Naš savjet je jednostavan - kad ih ne koristimo, izvadimo kabel van iz USB porta. Jednostavno.
 
Više o temi:
 
https://www.bitdefender.com/blog/hotforsecurity/whats-the-most-vulnerable-device-in-your-home-its-not-what-you-think/
 
https://businessresources.bitdefender.com/the-state-of-smart-home-security-in-2021-and-beyond
 
 
 
Photo by cottonbro from Pexels