Riječi su to norveškog nadzornog tijela nakon inspekcije u jednom od najpoznatiji beauty salona u kojima se nude i usluge depilacije.
 
Waxing Palace AS salon kažnjen je s drastičnih 10.000 EUR.
 
Problematičnim se smatra video nadzor, iako perimetrima kamera nisu pokrivene prostorije za presvlačenje ili prostorije za tretmane.
 
Kamerama je bila pokrivea recepcija, što bi na prvu rekli da ima smisla pokrivati video nadzorom, s obzirom da se na taj način može u određenoj mjeri štititi osoblje salona i možda i umanjiti mogućnost provala i krađa, ako je blagajna na recepciji.
 
No, norveško nadzorno tijelo primjenilo je zaista visoku strogoću, utvrdivši da salon nema valjani legitimni interes za pokrivanje prostora video nadzorom.
 
Da ponovimo teoriju iz GDPR-a:
 
Legitimni interes kao pravni temelj za obradu osobnih podataka, odnosno, video nadzor:
 
1. valjan je ako je takva obrada NUŽNA za potrebe legitimnih interesa voditelja obrade ili treće strane,
 
2. nije valjan kada su od tih interesa jači interesi ili temeljna prava i slobode ispitanika koji zahtijevaju zaštitu osobnih podataka, osobito ako je ispitanik dijete.
 
Nadzorno tijelo utvrdilo je ozbiljne povrede GDPR-a, s obzirom da obavijesti o video nadzoru nisu bile jasno istaknute, kao ni informacija koji dio se pokrivava kamerama.
 
Međutim, još važnije je da je norveško nadzorno tijelo utvrdilo da posjetitelji i korisnici ovakve vrste salona svakako očekuju posebnu razinu privatnosti i ne očekuju da se njihovi dolasci "uhvate" video nadzorom.
 
Ovo je važno upozorenje beauty salonima, posebice onima za depilaciju da bi trebali izbjegavati uvođenje video nadzora u svojim prostorima.
 
Više o slučaju:
 
https://edpb.europa.eu/news/national-news/2021/norwegian-dpa-waxing-palace-fined_en
 
https://www.datatilsynet.no/en/news/2021/waxing-palace-as-fined/
 
 
 
 
Photo created by prostooleh - www.freepik.com