USB stickovi su dana sve većih memorija i sve manjih dimenzije. Time se lakše izgube veće količine važnih i osjetljivih dokumenata, fotografija ili osobnih podataka.
 
Nađu li USB stick ili memorijski karticu na ulici, 95% ljudi će prvom prilikom provjeriti “što je gore”.
 
Pri tom posljedice gubitka toliko popularnih USB stickova mogu biti razorne, kako za organizaciju, člana tima ili za sam privatni život osobe koja drži vrijedne podatke na tom sitnom prijenosnom mediju.
 
A najgore posljedice nastaju ukoliko na USB sticku držimo osobne podatke drugih osoba, imena, OIB, adrese, rođendane, zdravstvene podatke, financijske podatke, fotografije djece i bližnjih i slično, čiji gubitak i otkrivanje trećim osobama ima za posljedicu na prava i slobode pojedinca, na njihovu privatnost s mogućim posljedicama materijalne i nematerijalne prirode.
 
Ukoliko organizacija ili njezin član izgubi osobne podatke na taj način, organizacija je dužna, između ostalog, prijaviti takvu povredu osobnih podataka AZOP-u u roku od max 72 sata s detaljima o prirodi incidenta, izgubljenim podacima i mjerama koje smo poduzeli da umanjimo posljedice.
 
Ukoliko se radi o gubitku osjetljivih osobnih podataka, kao npr. zdravstvene informacije ili podatke o bankovnim karticama, tada moramo i izravno odmah izvijestiti osobe čiji su podaci kompromitirani.
 
Stoga je važno voditi računa kako nosimo USB stick, gdje ga držimo, kolika je šansa da ga zametnemo, izgubimo ili da nam ga netko uzme.
 
A da bismo mogli mirno spavati i u takvim slučajevima, treba USB stick zaštititi, odnosno, njegov sadržaj zaštititi od neovlaštenog pristupa.
 
Kako?
 
Danas svatko od nas koristi USB stickove ali samo rijetki ih enkriptiraju.
 
A tako ih je jednostavno enkriptirati.
 
Uzmemo naše računalo s Windows 10 Professional ili Enterprise operativnim sustavom, u kojem je omogućena i BitLocker funkcionalnost.
 
Priključimo USB stick na takvo računalo, potražimo u Control panelu "BitLocker", potražimo naš USB stick u popisu diskova za aktiviranje BitLockera, i pokrenimo postupak kroz kojeg nas vode Windowsi.
 
Tijekom tog postupka morat ćemo upisati i potvriti željenu lozinku za otključavanje USB sticka, a kojom osiguravamo da do sadržaja USB sticka možemo doći samo mi, bez obzira jesmo li ga izgubili ili ga nam je netko uzeo.
 
I u takvom slučaju gubitak USB sticka ne predstavlja povredu osobnih podataka ili Data Breach.
 
Samo trebamo zapamtiti upisanu lozinku i nastaviti mirno spavati.
 
Photo by cottonbro from Pexels