Whatsapp nas već neko vrijeme uvjerava da ne može imati uvid u naše poruke s obzirom da su, kako kažu, end-to-end enkriptirane i da ih ne dijele s Facebookom.
 
Iako smo u njihovim uvjetima korištenja i politikama privatnosti nalazili tekstove koji "s njihove strane neželjeno" upućuju da imaju pristup sadržaju naših poruka:
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1047-mogu-li-facebook-messenger-whatsapp-instagram-i-viber-citati-nase-poruke
 
i iako je svima jasno da Whatsapp mora otkriti sadržaj poruka sigurnosno-obavještajnim agencijama ne samo u SAD-u kada ih one to zatraže, odnosno, skinuti enkripciju, postoje i slučajevi kada Whatsapp javno priznaje da se enkripcija sadržaja poruka uklanja i da im je moguć pristup.
 
To se događa kada ručno ili automatizmom backupiramo sadržaj naših poruka na Google Drive ili iCloud, kako ih ne bismo izgubili ili kako bismo ih povukli prilikom promjene mobilnog uređaja.
 
Ta rečenica "Media and messages you back up are not protected by WhatsApp end-to-end encryption while in cloud" nalazi se u Whatsapp aplikaciji pod Setting - Chats - Chat Backup.
 
Uskoro će ta rečenica biti izbrisana jer Whatsapp napokon najavljuje potpunu zaštitu sadržaja komunikacije svojih korisnika uvođenjem enkripcije backupa bez obzira na koji Cloud se pohranjuju, kroz nekoliko tjedana.
 
Više o temi na:
 
https://www.bitdefender.com/blog/hotforsecurity/whatsapp-users-get-option-to-encrypt-backups/
 
 
 
Photo by bitdefender.com