Izvješćivanje kandidata o rezultatima
 
Ukoliko je definirana takva obveza pravilnikom, natječajem ili drugim aktom, dopušteno je na mrežnim stranicama ustanove ili tijela javne vlasti objaviti samo one osobne podatke koji su nužni za ispunjenje zakonom utvrđene svrhe.
 
Javni interes u vezi ishoda natječajnog postupka prevladava pred pravom na zaštitu privatnosti pojedinca pri čemu je potrebno voditi brigu o objavi osobnih podataka u nužnom opsegu, točnije, učiniti javno dostupnim podatke o izabranom kandidatu:
 
- naziv radnog mjesta,
- stručne kvalifikacije te
- ime i prezime izabranog kandidata u provedenom natječajnom postupku,
 
dok se svi ostali osobni podaci (primjerice; adresa stanovanja, broj djece, bračni status, datum i mjesto rođenja, email, telefon i sl.) ne objavljuju.
 
Ostali neprimljeni kandidati uvidom na objavu na mrežnim stranicama iz toga vide da nisu izabrani. Kandidatima koji se pozivaju na prava prednosti mora se dostaviti Obavijest o izabranom kandidatu preporučenom poštom u prethodno navedenom opsegu podataka.
 
Uvid u natječajnu dokumentaciju te rezultate procjene i vrednovanja
 
Vezano za uvid u natječajnu dokumentaciju izabranog kandidata provedenog natječajnog postupka, poziv za javni natječaj u radni odnos za određeno radno mjesto sadrži uvjete (primjerice: dokaz o stručnoj spremi, radno iskustvo) koje kandidat koji se prijavljuje na poziv za javni natječaj za određeno radno mjesto treba ispunjavati.
 
Budući da je i prigovor sastavni dio cjelokupne procedure određenog natječaja postoji pravo sudionika konkretnog natječaja izvršiti uvid u natječajnu dokumentaciju i sadržane osobne podatke izabranog kandidata (relevantne za provedbu natječaja i izbor) kako bi se kandidatu koji nije izabran omogućilo ulaganje prigovora (zakonom propisanih pravnih lijekova).
 
Svi sudionici natječajnog postupka do završetka rokova na ulaganje pravnih lijekova zbog transparentnosti provođenja natječajnog postupka imaju pravo uvida u osobne podatke, ali samo izabranog kandidata provedenog natječaja i to samo u one osobne podatke kojima se dokazuje da izabrani kandidat zadovoljava sve uvjete natječaja.
 
Bitno je istaknuti kako je prilikom ostvarivanja prava uvida u natječajnu dokumentaciju izabranog kandidata potrebno primijeniti načelo razmjernosti te omogućiti uvid u samo one osobne podatke koji su nužni/relevantni za ispunjenje uvjeta iz natječaja (primjerice: dokaz o stručnoj spremi, radnom iskustvu i sl.) dok uvid u ostale osobne podatke izabranog kandidata (primjerice: privatna adresa, kontakt podaci i sl.) i sve one podatke koji nisu vezani za natječaj nije dozvoljeno.
 
Pravo na pristup vlastitim osobnim podacima
 
Sukladno članku 15. Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) svaki kandidat ima pravo uvida u svoje osobne podatke, odnosno regulirana je obveza voditelja obrade da svakom ispitaniku omogući uvid u njegove osobne podatke i dostavljenu dokumentaciju.
 
Iz navedene zakonske odredbe proizlazi kako svaki kandidat natječajnog postupka ima pravo uvida u svoje osobne podatke, u konkretnom slučaju u vlastitu dokumentaciju i rezultate testiranja.
 
Da zaključimo, svaki kandidat za radno mjesto ima pravo vidjeti sve svoje osobne podatke i uži skup osobnih podataka odabranog kandidata.
 
I AZOP je pisao o tome:
 
https://azop.hr/objava-osobnih-podataka-kandidata-u-natjecajnom-postupku/
 
https://azop.hr/pravo-na-pristup-informacijama/