Naša djeca su danas kontinuirano na internetu, više nego su njihovi roditelji ikad bili.
 
Istražuju, upijaju, uče, međusobno prenose novosti o aplikacijama, web stranicama, gadgetima, društvenim mrežama i sve ih isprobavaju.
 
U pravilu neoprezno.
 
Okruženje društvenih mreža, igračaka spojenih na internet, web stranica s edukacijskim sadržajima, online igara i streaming portala, potpuna dostupnost tehnoloških novina u domu, sve je to na raspolaganju djeci današnjice.
 
Današnja djeca prije nauče koristiti tablet ili pametni telefon nego voziti bicikl.
 
No, internet je pun i zlonamjernika koji vrebaju. Ako smo mi odrasli svakodnevno izloženi phishingu, prevarantima na internetu ili hakerima, možemo zamisliti s kakvim se sve prijetnjama djeca mogu suočavati i jesu li spremna priznati da imaju takav problem.
 
Nije poanta zabraniti djeci korištenje novih tehnologija, usluga i aplikacija, već ih zaštititi prilikom korištenja.
 
A jedna od zaštita je tzv. roditeljska zaštita ili Parental control, kojim se može onemogućiti pristup neprikladnom sadržaju ili ograničiti korištenje u određeno doba dana ili na određen broj sati.
 
Važnije od roditeljske zaštite je otvoreno i često razgovarati s djetetom, ali ako primjetimo neke od ovih 7 znakova, treba pribjeći i roditeljskoj zaštiti:
 
1. Dijete previše vremena provodi za pametnim uređajem i ne priznaje koliko dugo ga je koristio
 
2. Dijete počinje ignorirati obiteljske i školske obveze i vrijeme provodi na internetu
 
3. Dijete prestaje komunicirati s ukućanima i svo slobodno vrijeme troši na mobitelu i tabletu
 
4. Povijest surfanja u web pregledniku upućuje da dijete posjećuje sigurnosno rizične stranice ili stranice s neprikladnim sadržajem za njegov uzrast
 
5. Dijete se izolira od ostatka obitelji a na mobitelu nalazimo sve veći broj čudnih aplikacija za dopisivanje, što može upućivati da se djete dopisuje s neznancima
 
6. Dijete ima stotine ili tisuće prijatelja koje nikad nije upoznalo i profili na društvenim mrežama su mu potpuno otvoreni s nizom otkrivenih osobnih podataka
 
7. Dijete je umorno i ne uspijeva se fokusirati na školske i izvannastavne obveze jer je zamijenilo sate sna za sate provedene na internetu ili nekom pametnom uređaju
 
Da ponovimo, na prvom mjestu je razgovor i komunikacija s djetetom, educirajmo našu djecu o prijetnjama interneta, djeca to brzo nauče kao i sve ostalo.
 
Pročitajte više o temi:
 
https://www.bitdefender.com/blog/hotforsecurity/7-signs-its-time-to-use-parental-controls-on-your-familys-devices/