Nedavno smo pisali o temi Google Chrome web preglednika
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1320-brave-najprivatniji-web-browser
 
kao uvjerljivo najzastupljenijem web browseru s gotovo 70% globalne zastupljenosti kod korisnika na raznim platformama i uređajima.
 
Isto tako smo naveli ključnu rečenicu relevantnih profesionalaca u području zaštite podataka:
 
"Google’s Chrome phones home almost every letter typed into the search bar for autocomplete purposes. Even after unticking the ‘allow telemetry’ box, the browser sets up a cookie with Google’s server that it then communicates each time the browser is opened, and this happens even if the user isn’t logged into Google."
 
Javljali smo i da je potvrđeno da je Google namjestio postavke na način da se povijest surfanja, kolačići i sadržaji u “incognito mode” ne zadržavaju na uređajima korisnika, ali ih je Google obilato zadržavao, analizirao, koristio i dijelio s trećim stranama, uključujući i niz podataka koji upućuju na korisnika.
 
Svi znamo kako nas Google prati putem Google Analytics alata i Ad Managera, bez obzira koji internet preglednik koristimo i jesmo li prijavljeni na Google account ili ne.
 
Ali je utvrđeno da je praćenje korisnika bitno dublje ako koristi Google Chrome, a ako korisnik koristi Google Chrome "Private Browsing", i dalje prati njegovo ponašanje na internetu bez bitnih razlika.
Optužnica protiv Google je potvrđena i započeo je sudski proces u kojem se očekuje kumulativna kazna internetskom gigantu i najvećem kradljivcu naše privatnosti u iznosu od čak 5 milijardi USD.
 
Danas Google Chrome koristi 2.6 milijardi ljudi, ali je njihova pozornost na zaštitu privatnosti korisnika najniža od svih globalno poznatih web preglednika.
 
Čak i sam Google priznaje da 72% njegovih korisnika osjeća da se prati svaki njihov korak na Chromeu.
 
Štoviše, istraživanja pokazuju da globalno 52 kompanije teoretski prate čak 91% internetskih aktivnosti prosječnog korisnika, dok njih 600 nadzire prati najmanje 50% aktivnosti prosječnih "surfera".
 
Iako su više puta službeno najavljivali, Google ipak ne ukida praćenje aktivnosti korisnika putem kolačića niti uvodi tzv. FLoC tehnologiju praćenja, jer ista nije pokazala željene rezultate u pilot fazi.
 
Stoga Google sa svojim Chrome preglednikom do 2023. sigurno ostaje na utabanim stazama, dok njegovi glavni konkurenti, posebice Mozilla Firefox i Brave itekako rade na zaštiti privatnosti korisnika.
 
Google je do sada instalirao svoje kolačiće i druge vrste trackera na 75% najposjećenijih milijun stranica u svijetu, i na svakoj od njih se mogu pronaći trackeri poznatih naziva:
 
- doubleclick.net
- google-analytics.com
- googletagmanager.com
- googleadservices.com
- googlesyndication.com
- googletagservices.com
- 2mdn.com
 
Ako Google Chromeu dodamo ostale platforme koje itekako prikupljaju detalje naše privatnosti kao što su YouTube, Google Maps, Google Mail, Google Calendar, Google Android, jasno je da Google nema fokus na zaštiti privatnosti korisnika.
 
Ovo je ponovni poziv da odustanemo od korištenja Google Chromea i da se prebacimo na Brave, Firefox, DuckDuckGo ili Safari na Appleu.
 
Pročitajte i sami:
 
https://www.forbes.com/sites/zakdoffman/2021/08/28/stop-using-google-chrome-on-windows-10-android-and-apple-iphones-ipads-and-macs/
 
 
 
Photo by Firmbee from Pexels