Svima nam je jasno da Facebook prati sve naše aktivnosti na svojoj platformi ali i izvan Facebooka pod nazivom "Off-Facebook activity".

No, možda manji dio nas zna da je Facebook omogućio u svojim postavkama da možemo sami upravljati našom privatnošću.

 

Kako?

Prijavimo se na FB putem web browsera.

U desnom gornjem kutu nalazi se strelica prema dolje i kliknemo na Settings & Privacy - Settings i s lijeve strane nam se pojavljuje u trećem redu "Your Facebook Information". To je to.

U desnom stupcu vidimo "Off-Facebook Activity" i kliknimo na njega.

U nastavku nam se pokazuje poduža lista aplikacija, web stranica i portala na kojima nas Facebook prati.

Tu nastaje najveće šok kad uočimo o kolikoj se količini stranica ovdje radi, a za neke od tih stranica ćemo se zasigurno zapitati kakve veze imamo s njima i kad smo uopće posjetili te stranice.

 

Kliknimo na neku od stranica iz popisa praćenih.

Pod "How Did Facebook Get This Activity?" dobivamo informacije kako smo uopće povezani s tom stranicom i kako je Facebook instalirao svoje trackere na toj stranici.

Ako smatramo da nam je ta stranica neprihvatljivog sadržaja, na dnu nam se nudi opcija "Give feedback about this activity" i možemo se Facebooku pritužiti na takvu stranicu.

 

Puno zanimljivija je opcija iznad prethodne "Turn off future activity from ...." i to trebamo iskoristiti klikom na Turn off i Facebook nas više neće pratiti putem te stranice.

Napravimo isto za sve stranice na kojima ne želimo da nas Facebook prati.

 

Međutim, činjenica je da sva povijesna praćenja naših aktivnosti ostaju u Facebooku i idemo i to isključiti.

Kako?

 

S desne strane gore nalazi se manji prozorčić u kojem se nudi "Manage future activity". Kliknimo na tu opciju i potvrdimo isto na dnu novootvorenog prozorčića.

Tu nam se nudi zlatno rješenje "Future Off-Facebook Activity", koji je po defaultu aktiviran, a sad ga možemo deaktivirati klikom na gumb s desne strane.

I za kraj u glavnom meniju "Off-Facebook Activity" kliknimo na "Clear History" i izbrisat će se zapisi o našim online aktivnostima koje je Facebook sebi pospremio kako bi nam nudio što više oglasa i sadržaja povezanih s našim ponašanjem na internetu.

 

 

 

Photo by Luca Sammarco from Pexels