Posljednjih tjedana dobili smo nekoliko upita naših čitatelja za pojašnjenjima u vezi prikupljanja osobnih podataka u dolazećem Popisu stanovništva koji će biti održan po prvi puta u dvije faze:
 
13.09. - 26.09.2021. Samopopisivanje kroz sustav e-Građani
 
Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik prijavom u sustav za samopopisivanje može vidjeti samo jedinstvenu šifru (kod) generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču pri terenskom popisivanju.
 
27.09.-17.10.2021. Terensko popisivanje
 
U fazi terenskog popisivanja popisivači će obilaziti popisni krug, razduživati sve adrese iz popisnoga kruga te preuzimati i evidentirati u aplikaciji jedinstvene šifre (kodove) od svih građana koji su se samostalno popisali u sustavu e-Građani za vrijeme faze CAWI Probnog popisa.
 
Jedinstvene šifre (kodove) moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na Vašu adresu ili ju je moguće ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.
 
Dolaskom u stanove popisivač će popisati sve osobe, kućanstvo i stan. Jedna osoba može dati vlastite identifikacijske podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva, a ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.
 
Tajnost podataka
 
Prema Zakonu o službenoj statistici (NN, br. 25/20.), svi su podaci prikupljeni ovim probnim istraživanjem tajni i upotrebljavat će se isključivo za statističke svrhe.
 
Popisni upitnik se može već sad vidjeti ovdje:
https://popis2021.hr/assets/PDF/Popisni%20upitnik%202021-hr.pdf
 
Sve su to informacije koje su javno dostupne na web stranici ww.popis2021.hr pa i informacija povezana s epidemiološkim okolnostima i sprječavanjem širenja zaraze.
 
Treba li popisivača pustiti u stan?
 
Osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan. Popisivač ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.
 
No, mi smo zavirili i u temeljni zakonski propis koji na utvrđuje obveze i prava i koji moramo poštivati - Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine. Tu se nalaze i elementi zaštite osobnih podataka:
 
- Osobe obuhvaćene Popisom dužne su dati podatke
 
- Osobe koje daju podatke dužne su na pitanja u Popisu dati točne i potpune odgovore
 
- Na pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti osobe se mogu slobodno izjasniti
 
- Tijekom razdoblja provedbe Popisa popisane osobe za koje je podatke dao punoljetni član kućanstva u skladu s člankom 12. stavkom 1. ovoga Zakona imaju pravo uvida i izmjene vlastitih osobnih podataka koji su uneseni u popisni upitnik
 
- Za djecu do 15 godina podatke daje jedan od roditelja, posvojitelj ili skrbnik
 
- Podaci prikupljeni u Popisu koji se izravno ili neizravno mogu dovesti u vezu s fizičkom osobom na koju se odnose statistički su povjerljivi i službena su tajna
 
- Popisom se prikupljaju sljedeći podaci:
 
a) o stanovništvu: prezime i ime, spol, osobni identifikacijski broj (OIB), datum rođenja, bračno stanje; vrsta životne zajednice u kojoj osoba živi; broj živorođene djece; prebivalište/boravište; prisutnost u naselju popisa u trenutku Popisa; razlog odsutnosti/prisutnosti; vrijeme odsutnosti/prisutnosti; vrijeme namjere odsutnosti/prisutnosti; mjesto odsutnosti/mjesto stanovanja; mjesto rođenja; mjesto stanovanja majke u vrijeme rođenja osobe; mjesto iz kojeg se osoba doselila te godina i razlog doseljenja; strana zemlja u kojoj je osoba boravila godinu ili duže, godina doseljenja u Republiku Hrvatsku i razlog boravka u inozemstvu; državljanstvo; narodnost (nacionalna pripadnost); materinski jezik; vjerska pripadnost; postignuto obrazovanje; pohađanje škole/studija; ekonomska aktivnost, položaj u zaposlenju; zanimanje; djelatnost; glavni izvori sredstava za život; mjesto rada/školovanja; učestalost vraćanja u mjesto stanovanja; sredstvo putovanja na posao/školu/studij
 
b) o kućanstvima: srodnički i obiteljski sastav kućanstva; tip kućanstva; osnova po kojoj se kućanstvo koristi stanom; površina korištenoga poljoprivrednog zemljišta te posjedovanje stoke ili peradi
 
c) o stanovima i ostalim stambenim jedinicama: vrsta i način korištenja stambene jedinice; vlasništvo stana; površina stana; broj soba u stanu; kuhinja, kupaonica i zahod u stanu; vrste instalacija u stanu (vodovod, kanalizacija, električna energija, plinske instalacije); način grijanja stana; vrsta energenta; klimatizacija; vrsta zgrade u kojoj se nalazi stan; broj stanova u zgradi u kojoj se nalazi stan, položaj stana u zgradi; godina gradnje zgrade u kojoj se nalazi stan.
 
- U fazama pripreme, prikupljanja i obrade podataka Popisa Zavod može koristiti podatke o osobama iz administrativnih izvora podataka te ih uparivati s podacima prikupljenima u Popisu
 
- Sudionici Popisa dužni su povjerljive statističke podatke čuvati kao službenu tajnu, ne smiju ih otkriti trećoj strani niti se njima koristiti za vlastite potrebe ili za obavljanje poslova za drugoga
 
- Sudionici Popisa dužni su potpisati Izjavu o povjerljivosti na obrascu koji je sastavni dio metodologije Popisa
 
Ono što nam nedostaje od informacija je možda i najvažnije s obzirom na brojna iskustva koja uočavamo diljem EU zemalja članica i njihovih tijela javne vlasti - mjere informacijske sigurnosti i tehničke i integrirane zaštite osobnih podataka.
 
Vjerujemo da nemamo razloga brinuti.