Ovaj model je punim i zdravim plućima zaživio u Njemačkoj i primjenjuje se prilikom promjene obiteljskog liječnika kada dosadašnji liječnik odlazi u mirovinu, a novi liječnik preuzima svu medicinsku dokumentaciju pacijenata dosadašnjeg liječnika.
 
Ovdje moramo uočiti činjenicu da se pacijenti ne sele automatikom novom liječniku, ali je također očita činjenica da je medicinska dokumentacija, odnosno, kartoni pacijenata, sada u posjedu novog liječnika, koji u trenutku početka rada nema pravo pristupa kartonima "tuđih" pacijenata.
 
Ali ni ne smije baciti te kartone, naravno.
 
Jedna od ključnih komponenti ispravne i zakonite promjene liječnika obiteljske medicine je i neprekidno i potpuno očuvanje liječničke tajne, odnosno, povjerljivosti osobnih podataka pacijenata, drugim riječima - zaštita osobnih podataka pacijenata.
 
Kao i kod nas, u Njemačkoj je zakonska obveza čuvanja medicinske dokumentacije pacijenata 10 godina.
 
To znači da se dokumentacija i zapisi o nekom liječenju ili dijagnostici moraju od trenutka njihovog završetka u svakom slučaju čuvati dodatnih 10 godina, naravno, uz stroga pravila pristupa i najviše sigurnosne mjere radi sprječavanja neovlaštenog pristupa, kopiranja, mijenjanja, brisanja ili uništenja, nedostupnosti ili krađe.
 
Ako dosadašnji liječnik obiteljske medicine odlazi u mirovinu, novi liječnik koji nasljeđuje njegovu ordinaciju preuzima su dokumentaciju kojoj još nije istekao rok od 10 godina obveznog čuvanja i osigurava da nitko nema pristup njoj. Baš nitko do određenog trenutka, prema uputama njemačkih nadzornih tijela.
 
Da bi metoda uspjela, potrebna su dva prazna ormara, dedicirana za smještaj medicinske dokumentacije ili kartona dosadašnjih pacijenata. Istovremeno odlazeći i dolazeći liječnik međusobnim sporazumom definiraju pravila postupanja.
 
U ormar A stavljamo sve kartone. Ormar B je prazan.
 
Dolaze pacijenti i novom liječniku je prijeko potreban uvid u karton pacijenta. Pri prvom susretu i pregledu pacijenta, novi liječnik ga traži dozvolu da smije ostvariti pristup njegovom kartonu. Pacijent odlučuje hoće li to dozvoliti ili će potražiti nekog trećeg liječnika i njemu prenosi karton.
 
Dolascima pacijenata hrpa kartona iz ormara A se smanjuje, a ormar B počinje biti sve ispunjeniji.
 
Preostali kartoni s medicinskom dokumentacijom u ormaru A za koje nitko od pacijenata nije dolazio niti davao dozvolu za pristup istima, ostaju u ormaru A do isteka roka obveznog zadržavanja do 10 godina, nakon čega se na siguran način trajno uništavaju.
 
Usporediv model primjenjuje se i za medicinsku dokumentaciju i kartone u digitalnom obliku, za što je prethodno potrebno da se u liječničkom softveru osigura davanje pristupa tek po dobivanju privole pacijenta. Nije komplicirano.
 
Više o "Modelu dva ormara":
 
https://www.datenschutz-recht-medizin.de/patientendatenschutz-praxisverkauf-krankenhausinsolvenz/
 
https://www.iww.de/pp/recht/datenschutz-praxiskauf-und-verkauf-so-wahren-sie-die-dsgvo-f116973
 
 
Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels