Jedna grčka kompanija kažnjena je iznosom od 30.000 EUR za javno objavljivanje posebnih kategorija osobnih podataka zaposlenika na web stranicama, konkretno, podataka o članstvu u sindikatu i podataka o političkim uvjerenjima.

Osim prethodno navedenih kategorija osobnih podataka, koje GDPR svrstava u posebne kategorije podataka a možemo ih nazivati i osjetljivim osobnim podacima čije kompromitiranje može uzrokovati visok rizik za prava i slobode pojedinaca, prema članku 9. GDPR-a u tu kategoriju ulaze i osobni podaci o zdravlju, vjerskim uvjerenjima, genetički i biometrijski podaci te podaci o seksualnoj orijentaciji. Ova tema vrlo je korisno štivo za shvatiti s kolikim oprezom se moramo odnositi prema ovakvim vrstama osobnih podataka i kakvu štetu za pojedince može njihova objava na internetu učiniti.

Stoga provjerite vaše web stranice i uklonite osobne podatke o vašim zaposlenicima koji bi mogli aludirati da je netko od njih bolestan ili na trudničkom bolovanju, što su primjeri na kakve znamo naići.

 

Pročitajte više:

https://www.huntonprivacyblog.com/2019/04/24/greek-dpa-issues-eur-30000-fine-for-data-protection-violation/